UŽALJEN

Damjanovič ne vidi razloga za opravičilo

Objavljeno 29. december 2015 08.33 | Posodobljeno 28. december 2015 14.40 | Piše: STA, T. B.

Po njegovem mnenju bi se moral opravičiti tisti, ki je oblatil ime zavoda.

LJUBLJANA – Direktor Slovenske filharmonije (SF) Damjan Damjanovič, od katerega sta sindikata Sviz (Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije) in Glosa zahtevala, da se javno opraviči za žaljenje v filharmoniji zaposlenih glasbenic in glasbenikov, meni, da v njegovi izjavi »ni nobenih žalitev, temveč gre le za oceno stanja in razmer, v katerih delajo«.

Očitki so zgolj klevetanja

Kot je zapisal v odgovoru vodjema obeh sindikatov, izjava, ki mu jo očitata, temelji na dejstvih. Ob tem je prepričan, da bi se moral tisti, »ki je vse to povzročil in s tem neupravičeno blatil ime zavoda, opravičiti vsem zaposlenim v SF in celotni javnosti«. Priznava, da ima v filharmoniji »nekaj manjših konfliktov s posamezniki«, ki pa so, kot pravi, posledica tega, da jim ne da tistega, kar jim ne pripada. Trdi, da ima za vse to dokaze, očitki, ki se nenehno ponavljajo na njegov račun, pa so zgolj klevetanja, ki so jih kot takšna že večkrat prepoznale tudi pristojne instance: svet zavoda, ministrstvo za kulturo, računsko sodišče.

Damjanovič meni, da je do nesporazuma prišlo zaradi preobilice težav in dela, ki ga imajo vodje sindikalnih organizacij v današnjem času. Drugače si ne zna pojasniti, da pred nastopom v javnosti niso preverili stališča druge strani o stvareh, katerih ga obtožujejo. Ker ima dokaze o tem, kdo rovari znotraj filharmonije, ne vidi razloga za opravičilo, ampak je prepričan, da se mora za svoja dejanja opravičiti tista oseba, ki je v javnosti oblatila ime zavoda, v neugoden položaj pa postavila vse zaposlene v filharmoniji.

Zahtevajo javno opravičilo

Vodjema obeh sindikatov, glavnemu tajniku sindikata Sviz Branimirju Štruklju in predsedniku sindikata Glosa Mitji Šuštarju, v prvi polovici januarja predlaga sestanek, na katerem bi osvetliti morebitne nesporazume. Sviz in Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, ki zastopata interese zaposlenih v SF, sta od Damjanoviča zahtevala javno opravičilo za neresnične in žaljive trditve. Oba namreč že dlje časa prejemata pritožbe o nekompetentnem vodenju SF in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter Damjanovičevih kršitvah predpisov. Ob tem sta spomnila, da se je Damjanovič ob izrekanju podpore ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar ob zadnjih pozivih k njenemu odstopu pritoževal nad nesorazmerno odgovornostjo direktorjev v kulturi, ki da imajo hkrati zvezane roke. Pri zaposlenih pa je po njegovih besedah obratno, »njihove obveznosti so poljubne, odgovornost nikakršna, časa za rovarjenje pa neomejeno«.

Deli s prijatelji