NI OSUMLJEN

Damijan Janković napoveduje ovadbe

Objavljeno 05. oktober 2012 23.01 | Posodobljeno 05. oktober 2012 23.01 | Piše: S. J., STA

Ni ga med osumljenimi.

Damijan Janković (35) je 17 let mlajši Maxime nadel zaročni prstan, nekaj časa pa tudi že živita skupaj.

LJUBLJANA – Iz odredbe preiskovalnega sodnika, ki je vodila v hišne preiskave, povezane s projektom Stožice, je razvidno, da pri Damijanu Jankoviću ni odkrit sum izvršitve kaznivih dejanj. Damijan Janković je zato za TV Slovenija, ki je skupaj z oddajo Svet na Kanalu A danes razkrila odredbo, napovedal ovadbe zoper tiste, ki so vodili policijsko akcijo.

Damijana med osumljenimi ni

Ljubljanski župan in predsednik opozicijske Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po poročanju TV Slovenija in Kanala A sicer osumljen štirih kaznivih dejanj, sin Jure je osumljen kaznivega dejanja pranja denarja, medtem ko sina Damijana med osumljenimi ni.

Preiskovalni sodnik Andrej Baraga je 21. septembra podpisal odredbo o hišnih preiskavah, ki naj bi bile po mnenju tožilstva nujne, zato da se iskani predmeti ne bi skrili, odtujili ali uničili. Pri tem ostaja odprto vprašanje, zakaj so kriminalisti preiskave opravili šele čez šest dni.

»Mogoče le ni bilo tako nujno oziroma so mogoče čakali na kakšne pomembne dogodke, ki so se zgodili ravno 27. septembra,« je dejal Damijan Janković. V odredbi piše, da pri njem ni viden sum izvršitve kaznivih dejanj, da pa je treba preiskavo opraviti pri vseh osebah, pri katerih bi lahko odkrili predmete oziroma listine, pomembne za preiskovalni postopek.

»Iz tega izhaja, da je lahko vsak državljan Slovenije predmet nekih hišnih preiskav. Iz tega naslova lahko danes tudi napovem, da pripravljamo ovadbe zoper odgovorne osebe, ki so načrtovale to akcijo,« je dejal.

Odredba sicer še razkriva, da preiskujejo transakcijo iz lanskega avgusta, ko je Grep, ki je v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana gradil športni objekt Stožice, družbi Baza Dante posodil 500.000 evrov, ta pa je nato prek asignacij plačala nekatere račune Electe, ki je v delni lasti Jankovićevih sinov.

Jure osumljen pranja denarja

Zorana Jankovića sumijo nevestnega dela v službi, ker naj bi občini povzročil za več kot 38 milijonov evrov škode, ko je naknadno sprejel odločitev za izgradnjo ogrevalne dvorane. Očitajo mu tudi zlorabo položaja, ker naj bi zavestno kršil razpisne pogoje javno-zasebnega partnerstva, osumljen pa je tudi goljufije na škodo EU in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine.

Jure Janković je osumljen pranja denarja. Iz kohezijskih sredstev za gradnjo Stožic naj bi si izplačal 12.000 evrov, kar ustreza njegovi letni plači v Electi, sta še poročali omenjeni televiziji.

Deli s prijatelji