NIŽJA STOPNJA DDV

Dame, pozabite, vlada je proti

Objavljeno 20. april 2016 21.36 | Posodobljeno 20. april 2016 21.36 | Piše: A. L.

Predlagano je bilo znižanje davčne stopnje z 22 na 9,5 odstotka za damske vložke ter podobne izdelke iz kakršnega koli materiala, tampone in menstrualne skodelice.

Treba jih je pravilno uporabljati.

LJUBLJANA – Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem je državnemu zboru (DZ) v obravnavo in sprejetje predložila predlog, po katerem bi se nižja, 9,5-odstotna stopnja davka na dodano vrednost (DDV) uporabljala za izbrane dobave blaga, od katerih se po trenutni ureditvi plačuje DDV po 22-odstotni stopnji. To naj bi veljalo za damske vložke (za enkratno in večkratno uporabo), tampone ter podobne izdelke iz kakršnega koli materiala (iz papirne mase, papirja, celulozne vate ali iz koprene iz celuloznih vlaken) in menstrualne skodelice. Danes so v mnenju po seji vladi zapisali, da vlada predlogu zakona nasprotuje.

  • Takšen ukrep ne bi sledil zastavljenim ciljem te vlade po zagotovitvi učinkovitega davčnega sistema s čim primernejšo strukturo dajatev in omejeno uporabo davčnih olajšav (potroškov). Slednji, tudi po ugotovitvah OECD, namreč zmanjšujejo učinkovitost davčnega sistema, njegovo uspešnost, poštenost in enostavnost, zato bi Slovenija po priporočilih OECD morala skrčiti seznam dobav blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV, saj se nižja stopnja DDV zdaj uporablja za zelo širok izbor blaga in storitev.
  • Predlagano znižanje stopnje DDV bi prispevalo k znižanju javnofinančnih prihodkov, kar v času javnofinančne konsolidacije ne bi bilo vzdržno in bi bilo tudi v nasprotju z drugimi predvidenimi ukrepi za konsolidacijo javnih financ, ki so že bili sprejeti oziroma so načrtovani. Zavedati se je treba, da je z vidika zagotavljanja strukturnega uravnoteženja javnih financ kratkoročno lahko ukrepe zastaviti le na način prestrukturiranja javnofinančnih bremen, kar pomeni, da morajo biti ukrepi pripravljeni na nevtralen način za javne finance.
  • Treba je upoštevati, da je negotovo tudi dejstvo, ali in v kakšnem obsegu bi se učinek uporabe nižje stopnje DDV v primeru dobav posameznih vrst izdelkov, za katere se predlaga sprememba davčne stopnje, dejansko kazal v znižanju končnih cen teh izdelkov in bi tako imeli koristi tudi potrošniki oziroma bi namesto znižanja cen njihovi dobavitelji znižanje stopnje DDV kompenzirali z zvišanjem marž. Na oblikovanje cen blaga in storitev na trgu namreč ne vplivajo le davki, temveč so cene odvisne predvsem od ponudbe in povpraševanja na trgu.
Deli s prijatelji