STO ŽENSK

Dame bodo v družbi 
le zaupanja vrednih

Objavljeno 18. julij 2013 15.15 | Posodobljeno 18. julij 2013 15.15 | Piše: Boštjan Fon

Vse in še več vam ponujamo s pohodom Sto žensk na Triglav.

Greste z nami na sprehod do Triglava in nazaj? Foto: Boštjan Fon

RUDNO POLJE  – Pri Slovenskih novicah smo že spomladi navdušeno začeli pripravljati vse potrebno za tradicionalni pohod Sto žensk na Triglav, ki ga v časopisni hiši Delo organiziramo vse od leta 1966. Če se koga vrže v vodo, bo plaval ... ali utonil. Nekaj podobnega je s hojo v visoke gore. Zavestno se premaga težava, vendar vas, vse naše drage deklice, ki kanite z nami na Triglav v začetku septembra, ne bomo kar vrgli tja med ostenje našega očaka in pogledovali, kako se boste spotikale v smeri Aljaževega stolpa. Priskočili vam bomo na pomoč, ko bo treba, pridodali vam bomo spodbudo, če jo boste slučajno potrebovale, in ni vrag, da jo bomo nekaj zadnjih metrov do vrha, če bo katera omagala, naložili na ramena in odnesli do cilja. Ja, tudi to smo bili že pripravljeni narediti. Prav lani je naš vodnik Miha Pintar, ki je eno od pohodnic spremljal individualno v navezi čez greben od Malega Triglava proti Aljaževemu stolpu, po tistem, ko je že skoraj obupala pri Staničevem zavetišču, dejal, da jo bo na hrbtu prenesel še zadnji klanec. Da bo le osvojila tisto, kar si nadvse želi. Njegova odločnost je delovala spodbudno in skupaj sta dosegla točko, kjer se je lahko naša pohodnica skorajda dotaknila neba. To, drage naše bralke, vam ponujamo z našim pohodom Sto žensk na Triglav. Dotik koščka neba, ob tem da vam bomo praktično pokazali, kaj je to racionalnost, ki je v gorah nuja, ne kaprica. Izžrebane bralke boste na domači naslov prejele posebno pismo, v katerem bo tudi seznam tistega, kar boste potrebovale v nahrbtniku.

Gremo navzgor po dolgi poti. Na Triglav kratke pravzaprav ni, naša pa je ena izmed najdaljših, a zato tolikanj bolj prijetna ter razgledna. Ne bomo vam ponudili le doživetja gore, temveč vam poskušali pokazati mirnost in spokoj, ki se ju občuti v gorah, poleg tega pa le še v zibelki. To bomo podelili tistim, ki čisto vse dneve v letu doma podpirajo tri vogale, če ne celo vseh štirih. Ženske odprave, ki jih že več kot dve desetletji pripravljamo Slovenske novice kot naslednik prejšnjih organizatorjev, vodijo izkušeni gorski reševalci in vodniki, tudi alpinisti, ki so že plezali po najstrmejših svetovnih stenah. Z nami bo zdravnik, in da se bo domov poslalo lepe pozdrave, gresta z nami še dva poštarja, vse skupaj pa bo, kot je to že od leta 2006, podrobno dokumentirano.

Spremljevalci letošnjega pohoda Sto žensk na Triglav

Vodja odprave je že tradicionalno Marko Matajurc iz postaje GRS Bovec, iz njegovega konca so še Vinko Črnič, Matjaž Žagar in Igor Zlodej. Načelnik postaje GRS Bohinj Janez Rozman bo pripeljal Roberta Klančarja in Marka Kavčiča, Miha Pintar in Grega Berce sta člana postaje GRS Mojstrana, Janez Žnidar prihaja iz postaje GRS Jezersko, GRS Jesenice pa pošilja na pot Klemena Volontarja, zdravnika Jerneja Arha in Igorja Potočnika, ki je hkrati predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije.


Do 2. avgusta!

Bi se rade z drugimi planinkami v četrtek, 5. septembra 2013, zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, se prej spoznale z vodniki in organizatorji pohoda ob strokovnem predavanju o varni hoji v gore, naslednja dva dneva pa se sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah? Vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami bo vzpon v petek, 6. septembra 2013, na najvišjo točko Slovenije, ob seveda primernih vremenskih in gorniških razmerah.

Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 7. septembra, povratek po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv’ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do petka, 2. avgusta, pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, pripišite pa 100 žensk na Triglav. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Stroški organizacije, zavarovanja in kompletne oskrbe za vsako izžrebano udeleženko niso visoki, ker bodo tako kot vedno, polovico, oziroma okroglega stotaka, primaknile Slovenske novice.

Deli s prijatelji