NA KOŽO

Dajte jim pokojnine

Objavljeno 16. februar 2014 23.30 | Posodobljeno 16. februar 2014 23.30 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Nosilci olimpijskih kolajn si zaslužijo dostojanstveno zahvalo.

Rok Tamše. Foto: S.N.

Slovenski športniki in športnice nas spet razveseljujejo, tokrat na olimpijskih igrah pod mogočnim Kavkazom. Če smo se v preteklosti pred največjim športnim dogodkom v glavnem previdno spraševali, ali imamo možnosti za kakšno kolajno ali dve, letos zgolj naštevamo vse favorite za odličja in se ustavimo pri šestici ali sedmici. Pa naj še kdo reče, da smo zadržan narod. Tudi ob tokratnih uspehih olimpijcev iz vseh medijev kriči mantra o zgledih, žrtvovanju, odpovedovanju, veri v lastne sposobnosti, poštenosti, izostreni konkurenci, pravilih igre itd. Vsi nastavljajo ogledalo politikantom, kvazibančnikom in tajkunom, ki mirno požirajo še to. Psi lajajo, karavana gre naprej.

Poraja se vprašanje, ali lahko megauspeh na igrah v Sočiju pomeni preobrat v delovanju slovenskih športnih organizacij oziroma v odnosu države do najuspešnejših športnikov. Recimo, da je prvi korak k temu nedavno vloženi predlog zakona o premostitvenem skladu, o katerem bodo razpravljali v parlamentu. Poklicni športniki bi med kariero plačevali prispevek v ta sklad, po koncu športne poti pa bi iz njega črpali denar, s čimer bi si olajšali urejanje nove poklicne poti in socialnega statusa. Vse to velja pozdraviti, je pa res, da je do celovite sistemske ureditve za vrhunske športnike na tem področju še dolga pot. Doslej je bilo vedno tako, da je za kaj takšnega zmanjkalo politične volje.

Ideja o pokojninah za dobitnike olimpijskih in paraolimpijskih kolajn, če se dotaknemo zgolj elite, nikakor ne bi smela ugasniti. Do včeraj je vsaj eno olimpijsko kolajno osvojilo 54 Slovencev (bodisi za Avstrijo, Kraljevino Jugoslavijo, SFRJ ali Slovenijo), s paraolimpijskih iger pa ima Slovenija 22 nosilcev medalj. Če upoštevamo, da nekaterih asov ni več med nami, bi si pokojnino zaslužilo okrog 70 športnikov. Če bi jim, denimo, odobrili pokojnino v višini dveh tretjin povprečne neto slovenske plače (danes okrog 660 evrov) od, na primer, 55. leta starosti naprej, to ne bi zrušilo javnih financ. Torej jim ne bi namenili finančne potuhe takoj po končani karieri, ampak bi se jim dostojanstveno zahvalili, saj so najvidneje soustvarjali slovensko športno zgodovino. 

Deli s prijatelji