NADZOR

Dacarji lažnivcem pobrali 10 milijonov evrov

Objavljeno 13. maj 2012 11.03 | Posodobljeno 13. maj 2012 11.03 | Piše: A. L., STA

Lani so fizičnim osebam, ki so jim ugotovili precejšne nesorazmerje med premoženjem in napovedanimi dohodki, pobrali dodatnih 10 milijonov evrov.

Sistem naj bi bil odpovedal že oktobra.

LJUBLJANA – Davčni inšpektorji v Sloveniji od leta 2008 pregledujejo izvor premoženja zavezancev, ki presega njihove dohodke. Doslej je Davčna uprava RS (Durs) iz tega naslova odmerila za več kot 17,5 milijona evrov dodatnega davka, Durs pa trenutno izvaja 34 takšnih inšpekcijskih nadzorov. Aktivnosti na področju projekta Prijava premoženja in odmera davka je Durs začel v drugi polovici leta 2008, ko so pri obdelavi, spremljanju in proučevanju podatkov zaznali vse več pojavov nesorazmernega pridobivanja premoženja in trošenja sredstev fizičnih oseb, ki so davčni zavezanci v Sloveniji, so povedali na Dursu.

Lani na ta način pobrali več kot 10 milijonov evrov

Kot so pojasnili, v primeru, ko ugotovijo precejšno nesorazmerje med zavezančevim premoženjem in njegovimi napovedanimi dohodki, uvedejo davčni inšpekcijski nadzor. Predmet nadzora je odmera dohodnine od ugotovljenega prirasta premoženja, ki ga fizična oseba ne more pojasniti. Torej se za nepojasnjeni del premoženja šteje, da izhaja iz zatajenih dohodkov. Durs je iz tega naslova leta 2009 odmeril 2,763 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti, predlani 3,499 milijona evrov, lani 10,099 milijona evrov, v letošnjem prvem četrtletju pa 1,2 milijona evrov. Kot je izračunal časopis Dnevnik, to pomeni, da 132 fizičnim osebam ni uspelo pojasniti, kako so pridobili premoženje v skupni vrednosti okoli 58 milijonov evrov.

Zaključili 137 primerov

»Doslej je le petim zavezancem v postopku uspelo dokazati izvor premoženja,« so poudarili na Dursu, kjer so doslej zaključili 137 tovrstnih davčnih inšpekcijskih nadzorov. Na Dursu so zelo zadovoljni, ker se je na tem področju v Sloveniji izoblikovala pravna praksa, ki potrjuje pravilnost in zakonitost odločitev Dursa. Hkrati so navedli, da število preiskav letos bistveno ne bo odstopalo od podatkov iz prejšnjih let. Ti postopki so namreč tako po vsebini kot postopkovno izredno težavni in kot taki terjajo specifičen metodološki pristop k nadzoru. Zato so ti nadzori praviloma dolgotrajnejši kot redni davčni inšpekcijski nadzori in v povprečju trajajo nad šest mesecev.

Boj proti utaji davkov je v zadnjem času v ospredju po vsej Evropi, zlasti v Italiji, z nedavno odmevno akcijo med znanimi osebnostmi pa tudi na Hrvaškem.

Deli s prijatelji