IZČRPAVANJE

Dacarji: Janković je jemal občinski denar

Objavljeno 25. avgust 2012 13.06 | Posodobljeno 25. avgust 2012 13.06 | Piše: E. N.

Pridobili smo tajni davčni dokument, ki ljubljanskemu županu očita izčrpavanje Mola.

Zoran Janković v Stožicah.

LJUBLJANA – Davčna uprava v tajnem dokumentu, ki ga imamo v uredništvu, specializiranemu državnemu tožilstvu in policiji pošilja informacijo o poslovnih povezavah med ljubljansko mestno občino (Mol) in podjetjem Grep, ki je bilo investitor projekta Stožice. Ob tem jim je davčna uprava odstopila vse s tem povezane podatke. Na sedem strani dolgem dokumentu so poudarili stekanje proračunskega denarja prek Grepa v podjetja, ki so v posredni ali neposredni lasti oziroma upravljanju družinskih članov ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Štiri sporne transakcije

V dokumentu so izpostavili štiri transakcije, ki so se zgodile v drugi polovici avgusta lani. Grep je kot investitor 19. avgusta lani od občine prejel 3,947.714 evrov, le sedem dni pozneje je podjetje po navedbah v tajnem dokumentu pol milijona nakazalo družbi Baza Dante. Ta je v lasti Boštjana Stamejčiča, ki je zaposlen v Electi Inženiring. Kot so že poročali mediji, je ustanovitelj te ljubljanski župan, od leta 2004 pa je njen lastnik Electa Holding. Ustanovitelja zadnjega podjetja sta Jankovićeva sinova Jure in Damjan.

Takoj ko je Baza Dante prejela nakazilo, je 392.596,89 evra nakazala družbi KLM Naložbe, katere večinski lastnik je župan, od novembra 2006 pa je direktor njegov sin Damjan. »Dne 31. 8. 2011, to je pet dni po prejemu sredstev od MOL, pa je nakazala še 100.000 evrov na TRR ... imetnika Rokometni klub Krim kot 'posojilo po pogodbi',« je zapisano v dokumentu davčne uprave. »Rokometni klub Krim je tesno povezan z družino Janković, saj je bil ustanovljen pod okriljem družbe Electa,« so še zapisali. Razlika med polmilijonskim nakazilom od MOL in navedenimi nakazili, ki so sledila, je 7403 evre. Ta znesek po oceni davkarije lahko predstavlja plačilo za uslugo. Po prepričanju davčnega urada so bile transakcije opravljene na podlagi fiktivnih posojilnih pogodb.

Pri tem ocenjujejo, da dejstvo, da ima Electa Inženiring blokirane transakcijske račune, dodatno potrjuje sum, da je šlo porabljanje proračunskega denarja mestne občine za pokrivanje dolgov omenjenih družb. »Torej, da so se proračunska sredstva MOL neupravičeno porabila za pokrivanje dolgov družb v lasti zasebnega kapitala, pri čemer je imela ključno vlogo kot povezovalna oseba teh družb odgovorna oseba MOL (župan Zoran Janković, op. p.),« ugotavljajo na davkariji.

Davčna uprava v tajnem dokumentu podaja sum, da je Janković storil kaznivo dejanje zlorabe položaja po 240. členu kazenskega zakonika, »saj je Zoran Janković kot župan MOL s prej opisanimi transakcijami med navedenimi družbami z zlorabo pooblastil izčrpaval MOL in ji povzročil škodo, hkrati pa s tem pridobil premoženjsko korist družbam, ki so v neposredni ali posredni lasti in upravljanju ožjih družinskih članov ali njega samega«, tožilstvu in policiji sporoča davčna uprava.

Sum ponareditve poslovne listine

Podajajo sum zaradi ponareditve poslovne listine po 235. členu kazenskega zakonika, kar zadeva asignacijsko pogodbo med Grepom, KLM Naložbami in Electo Inženiring. Ker je bil transakcijski račun slednjega podjetja blokiran, po oceni davčne uprave obstaja tudi sum oškodovanja upnikov, saj bi moralo podjetje najprej poplačati upnike, zaradi česar je imelo blokiran tekoči račun. Davčna uprava, ki je v postopkih davčnih nadzorov pri povezavah omenjenih podjetjih pridobila 365 listov dokumentacije, je na dan nastanka tajnega davčnega dokumenta, 19. aprila 2012, o sumu neupravičene porabe sredstev obvestila tudi računsko sodišče.

Deli s prijatelji