BANKA SLOVENIJE

Cvikl pristal na trdnih tleh in izpadel iz bitke

Objavljeno 15. januar 2016 17.47 | Posodobljeno 15. januar 2016 17.48 | Piše: Mo. S.

Predsednik države predlaga dva viceguvernerja Banke Slovenije.

Banka Slovenije.

LJUBLJANA – Predsednik države Borut Pahor je v državni zbor (DZ) posredoval predlog za imenovanje dveh viceguvernerjev – članov sveta Banke Slovenije.

Med tistimi, ki jim Pahor najbolj zaupa, pa ni Milana M. Cvikla, ki je, kot smo že poročali, tudi kandidiral.image

Predsednik je tako za imenovanje predlagal Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca. »Predsednik Pahor ocenjuje, da oba kandidata izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po pogovorih z vodji poslanskih skupin je predsednik ugotovil, da oba kandidata uživata tudi potrebno podporo poslank in poslancev,« so zapisali v uradu predsednika.

DZ o posameznem kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.

16 prijavljenih

Za položaj, ki ga zdaj zasedata Darko Bohnec in Stanislava Zadravec Caprirolo, se je potegovalo 16 kandidatov. Po Pahorjevih pogovorih s poslanskimi skupinami ni bilo moč razbrati, kdo je njihov favorit. Jasno je bilo le to, da zdajšnjima viceguvernerjema v poslanskih klopeh niso naklonjeni. V svetu Banke Slovenije poleg guvernerja Boštjana Jazbeca in Bohneca ter Zadravec Caprirolove sedita še Mejra Festić in Irena Vodopivec Jean. Ta je septembra lani nadomestila nekdanjega viceguvernerja in namestnika guvernerja Janeza Fabijana, ki mu je za uspeh pri vnovični kandidaturi predvsem zaradi očitkov, da je bil preveč vpet v dogajanje v bančnem sistemu v zadnjih letih, zmanjkal en poslanski glas.

Deli s prijatelji