PRINCESE

Cvičkov trikotnik v sevniški občini

Objavljeno 16. junij 2013 11.55 | Posodobljeno 16. junij 2013 13.25 | Piše: Drago Perko

Vesna Perko, Jasmina Podlesnik, Tjaša Metelko in Andreja Simeonov so cvičkove princese, vse pa prihajajo iz krajev v občini Sevnica.

»Deželica sonca in grozdja, ti meni najdražji si kraj, vedno, ko daleč bom z doma, rad se bom vračal nazaj,« so prepevali Fantje s Praprotna, na harmoniki pa jih je spremljal legendarni Lojze Slak. Pesem, ki jo poznajo vsi v hramih na Dolenjskem, kjer so ponosni na cviček in cvičkov dvor. V čast tej žlahtni kapljici vsako leto na tednu cvička pod vodstvom Zveze društev vinogradnikov Dolenjske izberejo kralja cvička, cvičkovo princeso in ambasadorja cvička. Vsi trije sestavljajo cvičkov dvor, njihovo poslanstvo pa je promocija cvička. Prvi izbor cvičkove princese je bil leta 1999, do danes se jih je nabralo 15. Prvi naziv je dobila Lea Marija Colarič Jakše, letos pa je bila na 41. tednu cvička okronana Andreja Simeonov. Njenega uspeha so se razveselili v sevniški občini, od koder so od petih princes med letoma 2009 in 2013 prišle kar štiri. Najprej Vesna Perko (2009), pred dvema letoma Jasmina Podlesnik (Šentjanž), lani Tjaša Metelko (Hudo Brezje pri Studencu pri Sevnici), letos pa Andreja, ki prihaja iz Zgornjih Vodal. Tako lahko govorimo o cvičkovem trikotniku na relaciji Šentjanž–Zgornje Vodale–Hudo Brezje.

Bodoča diplomantka z 2000 trtami

»Za cvičkovo princeso sem se prijavila v času mature. Dopoldan sem pisala maturo iz angleščine, popoldan pa sem bila na izboru,« se dneva izbora spominja Vesna Perko, ki je naslov osvojila v močnem nalivu, treme pa tisti večer ni čutila. Poleg ogrinjala, ki ga lahko princesa obdrži za vselej, je za eno leto dobila še krono, za dodatno presenečenje pa je takrat poskrbelo Društvo vinogradnikov Šentjanž. Vesna je za eno leto v dar prejela vozilo, da je lažje premagovala kilometre s prireditve na prireditev. Ob koncu mandata so ji v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske podarili prstan, še doda bodoča diplomantka nemščine in slovenščine na ljubljanski filozofski fakulteti, ki ima doma v vinski gorici Marendol 2000 trt. Rada se spomni tudi anekdote iz Maribora, ko je začel eden od obiskovalcev napadati in žaliti cviček. Hitro ga je razorožila, on pa je priznal, da je prišel le preverit, ali dostojno brani barve cvička ...

image
Na zdravje s cvičkom (foto: Igor Modic)!

Komisija si je premislila

Jasmina Podlesnik, doma imajo vinograd z 800 trtami, je bila 13. princesa, še danes pa se s ponosom ozre na mandat – predvsem zaradi humanitarnega koncerta Pomagajmo Mihcu, kjer so zbrali denar, da je lahko šel deček na presaditev kostnega mozga v Veliko Britanijo, ki jo je tudi uspešno prestal, sedaj pa je zdrav in vesel. Da je sploh odšla na izbor, je kriv ded, ki mu je ljubezen do vinograda pomagala pri okrevanju ob težki bolezni. Smeha ni manjkalo niti na razglasitvi. Najprej so za princeso imenovali njeno sotekmovalko, pa si je komisija premislila. Jasmina je tako prišla na cvičkov dvor. Povrhu so ji v Društvu vinogradnikov Šentjanž za eno leto priskrbeli tudi štirikolesnik. Danes je podiplomska študentka na pravni fakulteti v Mariboru. Njena druga velika ljubezen je gasilstvo, mlade že nekaj let pripravlja na tekmovanja. Nekaj časa nameni tudi Fundaciji Lojzeta Peterleta, kjer dijakom pomagajo do brezplačne malice in šolskega prevoza.

Policista nista verjela

Tjašo Metelko, 14. princeso, danes je študentka tretjega letnika agronomije, so za sodelovanje na izboru nagovorili družina, prijatelji in Društvo vinogradnikov Studenec. »Presenečenju in šoku je sledilo veselje,« podoživi spomin na imenovanje. Tudi ona je dobila sponzorski avto in gorivo zanj, pa še brezplačno pranje. Obveznosti je bilo veliko, dela pa niti danes ne zmanjka. Le kako, ko pa imajo vinograd z 10.000 trtami, povrhu pa se Tjaša šola še za sommelierko. »Enkrat ponoči sta me ustavila policista in me seveda vprašala, ali sem kaj popila. Seveda je bilo veliko smeha, saj mi nista verjela, da je cvičkova princesa na poti domov z nekega dogodka sredi noči brez alkohola v krvi za volanom. Nato smo le preverili – in seveda je bilo 0,0. Razšli smo se z velikim nasmeškom na obrazih,« se mandata princese spominja Tjaša.

ABC cvička

Na podlagi 7. člena zakona o vinu in drugih proizvodih iz grozdja in vina (Uradni list RS, št. 70/97) je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 10. januarja 2000 izdal tudi Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – cviček. Pravilnik ima 23 členov. Cviček je zvrst vina iz rdečih in belih sort grozdja: od 40 do 50 odstotkov je žametovke, od 10 do 15 kraljevine, od 15 do 20 modre frankinje, do 10 laškega rizlinga ter 15 odstotkov drugih sort. Vino se prideluje le v dolenjskem vinorodnem okolišu. Spada med vina z nizko vsebnostjo alkohola (od 8,5 do 10 odstotkov).

Skavtinja in študentka

»Imela sem veliko navijačev. Vinogradniki z Malkovca, sosedje, sorodniki, prijatelji, znanci in seveda družina,« se za podporo zahvaljuje Andreja Simeonov, sveže izbrana princesa. V teh dneh ji dela ne manjka, vsak dan pa spoznava, kakšna obveznost je to. »Že zdaj imam precej dela. Ob koncu tedna se udeležujem raznih prireditev, praznikov, srečanj, večji del v povezavi z vini, kjer nagovarjam ljudi, vodim degustacije in podobno,« pravi študentka prvega letnika živilstva in prehrane na biotehniški fakulteti v Ljubljani. V domačem Tržišču vodi starejšo skupino skavtov, poleg tega je tudi blagajničarka v Društvu podeželske mladine Tržišče. »Blizu hiše imamo zidanico in malo manj kot 4000 trt. V vinogradu občasno tudi pomagam, najraje pa imam seveda trgatev,« prizna Andreja.

Deli s prijatelji