REVŠČINA

Cvetka in Peter bi šla najraje kar v grob

Objavljeno 30. november 2012 10.10 | Posodobljeno 30. november 2012 10.10 | Piše: Oste Bakal

Bolna zakonca Srt iz Kapelskih goric preživljata izjemno hude čase.

Cvetka in Peter razmišljata celo o samomoru, dovolj jima je vsega. Foto: Oste Bakal

RADENCI – Čeprav se že jutri začne december, za večino najbolj vesel in priljubljen mesec v letu, poln pričakovanj, sanj in želja, je žal vedno več ljudi, ki jim niti malo ni do veselja. In med tistimi, ki ne od Miklavža, ne od Božička, dedka Mraza in še manj od države nimajo kaj pričakovati, sta tudi 60-letna Cvetka in Peter Srt iz Spodnjega Kocjana v osrčju vinorodnih Kapelskih goric v občini Radenci.

Misli na samomor

Zakonca, ki živita le streljaj od cerkve sv. Marije Magdalene na Kapeli, sta po smrti Cvetkinega očeta leta 1999 podedovala starejšo hišo in nekaj deset arov zemljišča, kmalu pa sta zabredla v hude težave, iz katerih ne vidita izhoda. Res je sicer, da bi čez pet let utegnilo biti vsaj za odtenek bolje, saj bo Peter, ko bo dopolnil 65 let, začel prejemati del pokojnine iz Nemčije, kjer je delal natanko 30 let in tri mesece.

Toda ta dan bosta Srtova težko dočakala. Zato niti ne preseneča, da oba, zlasti Cvetka, ob vsakem drugem stavku poudarjata, da bi bilo najbolje, če bi se kar oba odločila za samomor. »Takrat ne bi bila nikomur več v breme in tudi sama ne bi toliko trpela. Najlaže bi bilo, če bi se preselila k očetu v grob,« s solznimi očmi razlaga obupana Cvetka, njen mož pa se zaradi sramu izogiba ne le fotografiranju, temveč tudi klepetu z ljudmi.

Skupaj pri 283 evrih

Čeprav je Peter v Nemčiji in Sloveniji delal le nekaj mesecev manj kot 39 let, danes prejema neverjetnih 65 evrov pokojnine za dobrih osem let dela pri nas. Nekaj več prejema Cvetka, ki je bila zaposlena 16 let, največ v mariborskem Feromotu, in sicer 218 evrov. Životarita torej z 283 evri, saj jima po novi zakonodaji ne pripada niti varstveni dodatek, ki jima je v preteklosti vsaj malo lajšal življenje. Zdaj, ko katere izmed položnic ne moreta plačati, jima zasežejo od že tako skromne pokojnine, ob začetku meseca pa tako dobita še manj.

Takrat ne bi bila nikomur več v breme in tudi sama ne bi toliko trpela.

Na njuni mizi je največ neplačanih položnic, opominov, nalogov za izvršbo, izterjavo ... Ter seveda zdravil, saj Cvetka boleha za kroničnim bronhitisom, je astmatična bolnica, ki ima še težave s prebavili, krvnim pritiskom in alergijami. Vsak dan mora zaužiti najmanj 17 različnih zdravil, nekatera od teh mora tudi kupiti, zaradi težav s prebavili pa bi se morala držati posebnih diet. A kaj, ko pogosto niti za kruh nimata, saj jima po plačilu vseh položnic ostane borih 25 evrov, kar bi moralo zadostovati za celomesečno preživetje. Nekaj pridelata na vrtu, imata pa tudi nekaj kokoši, torej tudi nekaj jajc, a pozimi niti kure ne nesejo, letošnja suša pa je botrovala, da je celo shramba prazna.

Brez stranišča in drv

Tudi Peter ima veliko zdravstvenih težav, med drugim mu peša vid. Že pred tremi meseci je prejel napotnico za očala, a kako naj jih kupi, če nima dobrih 300 evrov, ki bi jih moral prispevati. »Najhuje je ponoči, ko nič ne vidim. In takrat ne morem niti z ženo do zdravstvenega doma, saj se pogosto zgodi, da mora zaradi povišanega pritiska nemudoma k zdravniku,« žalostno razlaga Peter, ki je dve tretjini življenja prebil na delovnem mestu, zdaj pa životari, kot da bi bil doslej največja lenoba in zguba.

Pa še to ni vse. Hiška, stara več kot 150 let, je narejena iz blata in se počasi podira. Povsod so razpoke, vlaga in plesnoba, kar gotovo ne koristi astmatični Cvetki. Ker nimata niti kopalnice, niti stranišča, je to dodatna težava za Cvetko, ki mora zaradi prebavnih motenj pogosto na stranišče. Ne glede na vremenske razmere morata uporabljati vece na štrbunk, ki je v drvarnici ob hiši.

Prav v drvarnici je najmanj tistega, kar bi zdaj še posebno potrebovala. Srtova namreč počasi ostajata tudi brez drv za kurjavo in se bojita mraza, ki bo kmalu pritisnil. Za celo zimo bi potrebovala vsaj 12 kubičnih metrov drv, imata pa jih le dober kubik. Če bosta že decembra morala sobico ogrevati na elektriko, potem jima jo bodo najbrž še pred prazniki zaradi neplačila izklopili.

Center za socialno delo jima je pomagal kupiti drva, a sta jih že pokurila. Cvetki in Petru torej dejansko manjka tako rekoč vse ... Za konec njune žalostne zgodbe pa še pika na i: Že nekaj let dolgujeta tudi banki, pri kateri sta najela posojilo, in ker ga nista mogla vračati, se je dolg nakopičil in z obrestmi znaša več kot štiri tisoč evrov. V takšnem položaju se torej res lahko le vprašamo, ali bosta Cvetka in Peter ob takšnem zdravstvenem stanju res dočakala njegovo pokojnino iz Nemčije. Ne dovolimo torej, da bi ju bilo tako strah prihajajoče zime!

Razpis za Sklad Ivana Krambergerja

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati zakoncema Srt iz Spodnjega Kocjana, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. 02922-0019831742, s pripisom za Srtove, sklicna številka 7124.

Deli s prijatelji