RAZSTAVA

Cvetje, kače in lepotice v Mozirskem gaju

Objavljeno 13. avgust 2015 18.04 | Posodobljeno 13. avgust 2016 22.57 | Piše: Jože Miklavc

Od petka do ponedeljka bo na ogled razstava Dotik podeželja. Za popestritev spet modna revija manekenk s plazilci, letos prvič tudi krokodil.

S tokratno poletno razstavo Dotik podeželja v Mozirskem gaju, ki je na ogled od petka do ponedeljka, 17. avgusta, bo dekoracija v že brez tega izjemno lepo urejenem parku postregla z nostalgijo po približanju podeželja iz preteklosti in predstavila vrtove s simboli in ikonami ptičjih strašil. Komaj so odcveteli stotisoči tulipanov v parku cvetja v Mozirskem gaju, že je stisnila vročina in mnogi, ki so si želeli obiskati ta prelepi raj na sončni strani Alp, so obisk odlagali vse do zdaj. Sredina avgusta pa bo kot nalašč za enodnevni izlet, saj vročina končno popušča, pod okriljem mogočnih dreves in grmovnic ob koritu Savinje in Mlinske struge pa je vseskozi dovolj vlage, da je sprehod skozi gaj pravo olajšanje. Prav konec tega tedna bo poletna razstava Flower Exhibicions na vrhuncu, saj bo že tako lepe gredice, etnografske objekte, nasade rož, zgornjesavinjske gartlce ter hortikulturne ureditve popestrilo dogajanje ob poletni razstavi. Že od četrtka in petka se največji slovenski cvetličarski mojstri potegujejo za pokal mozirski tulipan.

Velenjčan Simon Ogrizek, vodja vrtnarsko-aranžerske sekcije pri Obrtni zbornici Slovenije ter inovator na področju vrtnarskega aranžiranja, nam je napovedal: »V letošnjem letu se bomo dotaknili naše prvobitnosti, naših korenin. Slovenci smo narod, ki je v tesnem stiku z naravo, slovenske korenine so iz kmečkega okolja, kjer je zemlja na prvem mestu, zlate in kreativne roke pa znajo skupaj z materjo naravo narediti velik korak za hortikulturo.« Ob že umeščenem gartlcu so tokrat segli na slovensko polje z najrazličnejšimi pridelki. Te bodo združili v nenavadnih kreacijah s ptičjimi strašili, ikonami in stoletnimi stražarji naših rodovitnih polj. Redke in posebne vrste cvetja pa že kar odštekane barve zelenjave, osvežujoče sadje ter še veliko drugih posebnosti bo polnilo kreacije najboljših slovenskih cvetličarjev v tem njihovem ambientu v Mozirju. Slovenski vrtnarji in pridelovalci okrasnih rastlin, dobavitelji cvetja in aranžerskega gradiva, Društvo vrtnarjev Slovenije, slovenski cvetličarski ter vrtnarski izobraževalni centri, kmetijsko svetovalne službe, centri za poklicno izobraževanje, pridelovalci zelenjave so se združili in uspelo jim je ustvariti nenavadno, redko, posebno, predvsem pa slovensko razstavo cvetličarsko-vrtnarskih mojstrovin.

V Mozirskem gaju bodo strokovnjaki Društva BIOEXO konec tedna razstavili, kot že nekaj let do zdaj, kače velikanke, tokrat prvič pravega krokodila ter druge eksotične živali iz Amazonije, Afrike ter drugih dežel. Za tiste, ki jih strese že pogled na hladno kožo plazilcev, bodo dobrodošli liki iz risanih filmov, kot so Miki Miška, Miška Mini, Racman Jaka ter čebela Kranjska Sivka. A bodo prišli na svoj račun tudi drznejši in pogledov na lepa ženska telesa željni obiskovalci, ki si bodo v soboto ob 12. in 15. uri lahko ogledali modno revijo manekenk s plazilci, tako imenovani šov pitonov. Le dan zatem bo tekmovanje za najlepšega pitona v naši deželi.

Kot je dejal predsednik društva EHD Mozirski gaj Darko Bele, »se za urejen in cvetoči park zelo trudimo ob poplavah, suši ter drugih naravnih vplivih, da vedno odpravimo poškodbe in opustošenja, tako da obiskovalci skoraj ne opazijo morebitne nastale škode. Z izgradnjo centra dobrega počutja, ki naj bi v Mozirju zaživel že v tem letu, bo ta mali kraj postal prava oaza duševne sprostitve in zdravja. V parku so že spomladi ustvarili čudovite energijske mandale in poskrbeli za več organiziranih vadb. To se bo nadaljevalo v spontanem, a strokovno vodenem ciklusu.« Poleg tega so tu na novo postavljeni vetrni zvončki, ki zelo blagodejno vplivajo na naše razpoloženje. V naslednjem letu nameravajo investirati v največje vetrne glasbene cevi v Evropi, kar bo velika zanimivost ob doživljanju melodij vetrca, ki bo ustvarjal posebne zvoke.

 

Deli s prijatelji