ČRNE NAPOVEDI

Čuferja slabe napovedi ne presenečajo, Rehn ni tako miren

Objavljeno 05. november 2013 18.40 | Posodobljeno 05. november 2013 18.42 | Piše: STA, T. L.

Programu pomoči se lahko Slovenija izogne, če bo še naprej odločno ukrepala pri sanaciji bančnega sistema in izvajanju strukturnih reform, je prepričan komisar Olli Rehn.

Komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Občutno poslabšanje gospodarske napovedi za Slovenijo je »v okviru pričakovanj«, je pred sejo državnega sveta dejal minister za finance Uroš Čufer. Bruselj v jesenski napovedi ocenjuje, da bo Slovenija prihodnje leto zabeležila enoodstotni upad BDP, kar je 0,9 odstotne točke več od spomladanske ocene. Poleg Slovenije bo tedaj v recesiji le še Ciper.

Ne gre na bolje: v recesiji ostajata le Slovenija in Ciper

Evropska komisija je v jesenski gospodarski napovedi za območje evra močno poslabšala ocene v zvezi s Slovenijo. S tem je sledila ostalim domačim in tujim institucijam, ki so v svojih jesenskih napovedih prav tako poslabšale napovedi za Slovenijo. Komisija, ki je še maja naši državi za letos napovedala dvoodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), je danes objavila, da bo krčenje slovenskega gospodarstva 2,7-odstotno.

Tudi prihodnje leto naj bi bila Slovenija z enoodstotnim nazadovanjem gospodarstva po gibanju BDP na območju evra boljša le od Cipra. Še maja je Bruselj naši državi za leto 2014 napovedoval zgolj 0,1-odstotno zmanjšanje obsega gospodarstva.

Rehn: Le odločna Slovenija se lahko izogne pomoči

Slovenija se še lahko izogne programu pomoči, če bo še naprej odločno ukrepala pri sanaciji bančnega sistema in izvajanju strukturnih reform, je danes v Bruslju ocenil evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn v odgovoru na vprašanje, ali je glede na črno gospodarsko napoved za Slovenijo program pomoči zdaj neizogiben.

»Zagotovo ni nujno, da se Slovenija približuje programu, če bo še naprej odločno ukrepala, učinkovito izvajala strukturne reforme in še posebej hitro ter učinkovito končala sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema, kar je potrebno za vrnitev gospodarske rasti v Sloveniji,« je dejal Rehn.

 

Deli s prijatelji