SKRIVNOSTNI

Čufer zaprl sejo, Vizjak protestiral

Objavljeno 16. januar 2014 15.40 | Posodobljeno 16. januar 2014 15.40 | Piše: A. L.

Komisija, ki jo vodi Andrej Vizjak (SDS), preverja gospodarnost in transparentnost zadolževanje Slovenije.

LJUBLJANA – Po seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je bila za javnost delno zaprta, so soglasno sprejeli sklep, da računsko sodišče opravi revizijo lanskoletnega posla prodaje državnih obveznic na zaprtem trgu.

Predsednik komisije Andrej Vizjak je pojasnil, da so na današnji seji obravnavali (ne)transparentnost in (ne)gospodarnost zadnje prodaje državnih obveznic države v višini 1,5 milijarde evrov na zaprtem trgu enemu samemu investitorju po obrestni meri 4,85 odstotka za triletne obveznice, kar je, primerjalno gledano, tako Vizjak, visoka obrestna mera. Povedal je, da so poslanci na seji želeli odgovore na vprašanja o tem, zakaj je država prodala triletne obveznice in ne obveznic z daljšo ročnostjo, zakaj je to potekalo na zaprtem trgu, kakšna je strategija zadolževanja države v tem letu in prihodnje, zakaj se ni vlada odločila za uporabo ESM-mehanizma kot alternative tako dragemu zadolževanju, kakšna je bila provizija pri poslu in komu so bile delnice prodane. 

Čufer zahteval zaprtje seje

Zaprtje seje za javnost, tako Vizjak, je zahteval finančni minister, čeprav so ga večkrat prosili, da je v interesu javnosti in vseh davkoplačevalcev podatek o tem, komu so bile obveznice prodane. »Minister je vztrajal pri svojem in želel imeti zaprto sejo, tam pa je spregovoril o okoliščinah prodaje in nameravanih zadolžitvah v prihodnje,« je povedal predsednik komisije.

Protest zaradi Banke Slovenije

Vizjak je izrazil protest, saj se seje niso udeležili predstavniki Banke Slovenije: »Dobršen del odgovornosti za bančno luknjo in za ogromne milijarde evrov, ki jih bomo dajali za sanacijo bančnega sistema, je na plečih in odgovornosti Banke Slovenije kot nacionalnega in odgovornega nadzornega organa. Če bi Banka Slovenije delovala bolj profesionalno, bi bilo teh problemov z bankami bistveno manj ali pa bi bili bistveno manj dragi,« je ocenil in dodal, da taka ignoranca priča, da se v Banki Slovenije tudi s prihodom novega guvernerja ni veliko spremenilo. Obenem je predsednik komisije izrazil zadovoljstvo s prisotnostjo predstavnikov računskega sodišča.

 

Deli s prijatelji