OB ROBU NOVE ZADOLŽITVE

Čufer v Grčiji napovedal dodatne varčevalne ukrepe

Objavljeno 01. april 2014 17.55 | Posodobljeno 01. april 2014 17.55 | Piše: STA, K. K.

Slovenija se je danes zadolžila za dve milijardi evrov.

Finančni minister Uroš Čufer.

ATENE – Težko se bo izogniti kombinaciji dviga DDV in dodatnih varčevalnih ukrepov, je danes v Atenah poudaril finančni minister Uroš Čufer v odgovoru na vprašanje, kako bo Slovenija izpolnila proračunske cilje po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine. Poudaril je tudi, da bo treba spremeniti davčno strukturo – bolj obdavčiti potrošnjo in manj delo. Odločitev ustavnega sodišča za razveljavitev zakona o davku na nepremičnine je po Čuferjevih besedah priložnost za spremembo strukture davčnih prihodkov.

Dodatni ukrepi

Za majhno izvozno ekonomijo, kot je Slovenija, je smiselno bolj obdavčiti potrošnjo in manj delo, je poudaril. Minister tako vidi rešitev v zvišanju davka na dodano vrednost (DDV), uvedbi davka na nepremičnine z zamudo ter zmanjšanju

Kar dve milijardi novih obveznosti

Bloomberg poroča, da se je Slovenija danes zadolžila za novi dve milijardi evrov.

Že februarja je Slovenija po t. i . roadshowu pri vlagateljih v ZDA in v londonskem Cityju izdala za 3,5 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov) pet- in desetletnih dolarskih obveznic.

obdavčitve dela v istem znesku, v katerem bi uvedli davek na nepremičnine. A zgolj dvig DDV po njegovih besedah ne bo dovolj. »V vsakem primeru bomo morali to dopolniti še z dodatnimi varčevalnimi ukrepi,« je dejal.

Zmanjšanje mase plač

V nacionalnem reformnem načrtu, ki ga je vlada prav danes poslala v parlament, se na primer predlaga zmanjšanje mase plač za pet odstotkov. Minister je ob tem pojasnil, da so se že lani dogovorili, da se za zmanjšanje mase plač v letu 2015 dogovorijo sredi leta 2014, in poudaril, da bo to treba narediti. Minister Čufer se je danes v Atenah o proračunskem položaju Slovenije neformalno pogovarjal s kolegi z območja evra, uradno pa o Sloveniji na zasedanju ni bilo govora.

»Določeni kolegi spremljajo, kaj se dogaja, neformalno smo se pogovarjali. Tudi drugim se je že zgodilo, da je ustavno sodišče kaj razveljavilo. To ni nekaj, kar bi zelo izstopalo,« je pojasnil.

Deli s prijatelji