POMIRJAJOČE

Čufer: Slovenija letos ne bo potrebovala pomoči

Objavljeno 29. marec 2013 21.38 | Posodobljeno 29. marec 2013 21.44 | Piše: STA, M. U.

Slaba banka do začetka septembra.

Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Slaba banka bo v Sloveniji popolnoma operativna do začetka septembra, prodaje državnih deležev v bankah, ki so trenutno vredne le med 10 in 20 odstotki svoje knjigovodske vrednosti, torej od 25 do 50 milijonov evrov, pa še ne bo, je napovedal novi finančni minister Uroš Čufer. Čufer pravi, da bo država svoje deleže v njih prodajala šele, ko bodo dokapitalizirane in se bo položaj na trgih stabiliziral. Slaba banka bo v Sloveniji povsem operativna v nekaj mesecih, nanjo pa bo prenesen del sedmih milijard evrov slabih posojil treh glavnih slovenskih bank v državni lasti (Nove Ljubljanske banke, Nove Kreditne banke Maribor in Abanke), je dejal Čufer.

Banke bodo potrebovale dokapitalizacijo v znesku ene milijarde evrov

Ta denar bi lahko Slovenija pozneje letos zbrala z izdajo državnih obveznic. Letos se namreč država namerava na trgih zadolžiti skupaj še za tri milijarde evrov.

Pomoči Slovenija ne bo potrebovala

Minister je sicer zatrdil, da Slovenija letos ne bo potrebovala mednarodne finančne pomoči. Kot je povedal, lahko Ljubljana v nasprotju z Nikozijo težave v državi reši sama. »Slovenije ni mogoče primerjati s Ciprom. Zagotovo nismo davčna oaza. Osnovni problemi slovenskih bank so prezadolžena podjetja in pomanjkanje kapitala,« je navedel.

 

Deli s prijatelji