TEŽKI ČASI

Čufer napovedal novo zadolžitev Slovenije

Objavljeno 12. februar 2014 08.03 | Posodobljeno 12. februar 2014 08.03 | Piše: STA, Ma. F.

Večina bo šla za pokrivanje starih dolgov, a to bo premalo.

Finančni minister Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Ob prvi letošnji zadolžitvi države za 3,5 milijarde evrov je finančni minister Uroš Čufer priznal, da je položaj Slovenije izjemno težak, da je država zelo odvisna od tujih trgov in se bo morala še nekaj let zadolževati. Ko bomo analizirali današnjo zadolžitev, se bomo dogovorili za naslednjo, je napovedal na TV Slovenija.

Današnjo zadolžitev sicer minister Čufer ocenjuje kot dobro, razlog pa je izjemno zanimanje za slovenske obveznice. Povpraševanja je bilo za kar 16 milijard dolarjev, največ od ameriških vlagateljev. »Prav zaradi velikega zanimanja smo se ceneje zadolžili v Ameriki kot bi se v Evropi, kaže primerjava obrestnih mer za desetletne obveznice.«

Čufer se sicer ni zadolžil na turneji. Kot je dejal, je bilo treba počakati na umiritev na mednarodnih trgih, ki so zaradi Argentine, Turčije in Ukrajine doživeli manjši pretres. »Potrebe države v letošnjem letu so sestavljene iz tekoče porabe,« je še povedal in dodal, da bo šla milijarda evrov za financiranje proračunskega primanjkljaja, 3,5 milijarde evrov pa imamo plačila glavnic preteklih dolgov.

Premalo za pokrivanje starih dolgov

Večina tokratne zadolžitve bo torej šla za pokrivanje starih dolgov, a to bo premalo. Čufer tako že napoveduje novo zadolžitev, ki bo predvidoma v evrih. Glede na denarno politiko ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) in Evropske centralne banke lahko pričakujemo, da se bodo obrestne mere na dolarje v letošnjem letu zviševale, obrestne mere na evre pa zniževale, je pojasnil finančni minister.

»Dejstvo, da je Slovenija v zadnjih letih javni dolg povečala z ravni med 20 in 25 odstotki na skoraj 73 odstotkov BDP, pomeni, da mora zdaj postaviti v ospredje ekonomsko politiko, ki bo usmerjena v zmanjševanje javnega dolga,« je poudaril. Kot je pojasnil, to po eni strani pomeni uravnoteženje javnih financ, po drugi strani pa strukturiranje privatizacije tako, da bo šel izkupiček v zmanjševanje javnega dolga in razdolževanje slabe banke.

Sicer pa nas poleg stroškov odplačevanja dolga čaka še plačilo provizij finančnim institucijam JP Morgan Chase, Barclays in Goldman Sachs, ki so srečanje z vlagatelji organizirale. Za to bomo odšteli dobrih pet milijonov evrov.

Deli s prijatelji