PRIČAKOVANJA EVROSKUPINE

Čufer mora evroskupini v Grčiji poročati o nepremičninskem zakonu

Objavljeno 01. april 2014 12.25 | Posodobljeno 01. april 2014 12.42 | Piše: STA, K. K.

Šef evroskupine ne ve, kaj pomeni padec nepremičninskega zakona, zato pričakuje ministrova pojasnila.

Velika nemška koalicija bo poslancem zvišala plače.

ATENE – Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem pričakuje, da ga bo slovenski finančni minister Uroš Čufer danes v Atenah obvestil o posledicah odločitve ustavnega sodišča o razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine. Evropska komisija je v petek po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine sporočila, da od Slovenije pričakuje podrobna pojasnila o tem, kako namerava nadomestiti proračunski učinek te odločitve.

Ne ve, kaj odločitev pomeni

Dijsselbloem pomena odločitve ustavnega sodišča o davku na nepremičnine za slovenski primanjkljaj ob prihodu na zasedanje v Atenah ni podrobno komentiral. Dejal je le, da ne ve, kaj ta odločitev pomeni, in da ga bo o tem danes obvestil slovenski minister.

Politična odločitev o Grčiji

Finančni ministri držav območja evra bodo danes sprejeli politično odločitev o obsegu in časovnem okviru naslednjega obroka pomoči Grčiji, je ob prihodu na neformalno zasedanje v Atenah povedal šef evroskupine Dijsselbloem. V Atenah danes poteka neformalno zasedanje finančnih ministrov držav območja evra, ki je pomembno predvsem za gostiteljico, Grčijo. Ministri namreč razpravljajo o naslednjem obroku pomoči državi. Izhodišče za razpravo je izid četrte nadzorne misije trojke mednarodnih posojilodajalcev – Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) – v sklopu drugega programa pomoči Grčiji.

»Zadeva je nujna«

Trojka je na četrti misiji, ki se je začela že septembra lani, le stežka dosegla dogovor z grškimi oblastmi o proračunskih in reformnih ukrepih, ki jih mora država še izvesti v zameno za nadaljnja posojila. »Najprej bomo poslušali trojko, nato se bomo odločili o nadaljnjih tranšah posojil, o obsegu in časovnem načrtu ter o tem, ali bodo potrebni še kakšni nadaljnji koraki,« je pojasnil Dijsselbloem. »Zadeva je nujna, odločitev bo sprejeta danes,« je še izpostavil. Tudi evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn pričakuje danes politično odločitev, formalne odločitve pa pozneje. Rehn sicer poudarja, da so obeti za grško gospodarstvo in državljane vse boljši.

Ni pomembno, koliko tranš

Grški minister Janis Sturnaras je povedal le, da bodo sprejeli časovni načrt za naslednji obrok pomoči, ki bo izplačan v več tranšah. Na vprašanje, koliko bo tranš, je odgovoril, da to niti ni pomembno. Končna formalna odločitev se pričakuje v drugi polovici aprila, saj morajo nekatere članice dogovor prej odobriti v svojih parlamentih. Naslednji obrok pomoči bo po pričakovanjih težek približno deset milijard evrov. Prva, največja tranša, bo izplačana precej pred tem, ko maja zapade v plačilo velik del grškega dolga, so pojasnili viri pri EU. Naslednja tranša ali tranši, ki bo oziroma bosta izplačani junija ali julija, bosta precej manjši.

»Bolje, da smo na varnem«

Poglobljene razprave o tretjem programu pomoči za Grčijo in nadaljnjem prestrukturiranju grškega dolga predvidoma ne bo, saj se najprej čaka na to, da evropski statistični urad Eurostat aprila potrdi primarni proračunski presežek Grčije v lanskem letu. Tudi poglobljene razprave o izteku programa pomoči za Portugalsko ne bo, čeprav je bila sprva predvidena. Portugalski program se izteče sredi maja. Za zdaj ni jasno, ali bo izstop Portugalske »čist« kot irski ali bo država zaprosila za previdnostno posojilo. Rehn je danes v odgovoru na vprašanje, h kateri možnosti se nagiba, opozoril, da je »bolje, da smo na varnem, kot da nam je pozneje žal«, a obenem izpostavil, da se položaj portugalskega gospodarstva občutno izboljšuje.

 

Deli s prijatelji