ZASEDANJE

Čufer: Formalno se o Sloveniji nismo pogovarjali

Objavljeno 13. april 2013 20.35 | Posodobljeno 13. april 2013 20.36 | Piše: STA, S. J.

Finančni minister se je v Dublinu udeležil vrste neformalnih pogovorov.

Uroš Čufer.

DUBLIN – Finančni minister Uroš Čufer je imel v Dublinu vrsto neformalnih pogovorov s ključnimi igralci območja evra, ki jim je pojasnjeval načrte vlade za rešitev težav, s katerimi se sooča Slovenija. Minister odhaja iz Dublina »z zelo pozitivnim vtisom«. Vlada ima zdaj še nekaj tednov časa, da predstavi podroben načrt reševanja.

Formalno se o Sloveniji niso pogovarjali

»Vtis po današnjem in včerajšnjem srečanju tukaj je v bistvu zelo pozitiven. Slovenija ni bila na dnevnem redu, formalno se o tem nismo pogovarjali, je bilo pa veliko neformalnih srečanj. Mislim, da je bil vtis dober,« je dejal minister po koncu dvodnevnih zasedanj finančnih ministrov Unije v Dublinu.

Ob tem je minister potrdil, kar je že v petek povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem – da je dogovorjeno, da kolegom z območja evra na naslednjem sestanku, ki bo 13. maja, predstavi osnovne prioritete vlade. »To je običaj za vse države, ko se zamenja vlada in ko pride nov finančni minister,« je pojasnil.

Pred zasedanjem v Dublinu je več različnih virov pri EU napovedalo, da bo imel Čufer poseben sestanek z Dijsselbloemom, evropskim komisarjem Ollijem Rehnom, s šefom evropskega mehanizma za stabilnost ESM Klausom Reglingom, članom izvršilnega odbora Evropske centralne banke Jörgom Asmussenom in predsednikom Ekonomskega in finančnega odbora Thomasom Wieserjem.

Sestanka v taki obliki po navedbah virov ni bilo, čeprav je bil načrtovan, je bilo pa ob robu zasedanja več neformalnih pogovorov s ključnimi igralci na območju evra, med drugim pogovor s šefom evroskupine Dijsselbloemom. Zanimalo jih je, kaj se dogaja v Sloveniji in kako bo ukrepala nova vlada za rešitev težav.

Slovenija je bila v zadnjih tednih v središču zanimanja mednarodne javnosti in medijev, ki so na veliko ugibali o njeni potrebi po mednarodni finančni pomoči. Obrestne mere na slovenske državne obveznice so visoke, v preteklih dneh so se večkrat približale sedmim odstotkom, ki veljajo za mejo, ko izposojanje na finančnih trgih ni več vzdržno.

Razmere resne, a obvladljive

Nova vlada zatrjuje, da bo težave rešila sama. Evropske institucije pa jo opozarjajo, da so razmere resne, a še obvladljive, če bo naglo in odločno ukrepala. Vlada mora načrtovane ukrepe podrobno opredeliti v proračunskem in reformnem načrtu, ki ju mora poslati v Bruselj v začetku maja, predvidoma do 9. maja. Ključna datuma sta tako zdaj 9. in 13. maj.

Deli s prijatelji