GOLJUF?

CSD pet let goljufal s potnimi stroški?

Objavljeno 16. julij 2017 11.45 | Posodobljeno 16. julij 2017 11.45 | Piše: Tomica Šuljić

Prijavili delavca, ki naj bi vsak mesec pridobil stotaka.

Skupno naj bi si nabral najmanj 6000 evrov. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Po obdobju, ko so bili centri za socialno delo (CSD) pod drobnogledom javnosti zaradi posamič- nih razvpitih primerov, so na začetku meseca potrdili reorganizacijo CSD, ki naj bi po besedah ministrice Anje Kopač Mrak prinesla »izbolj- šanje storitev za državljane, približanje uporabnikom«. Z avtomatizacijo postopkov naj bi razbremenili tudi zaposlene, prav zaposleni znotraj posamičnih CSD pa pogosto poslušajo raznovrstne očitke o nedelovanju sistema. Zdaj morajo preverjati, ali sistem deluje vsaj za zaposlene; kajti neznani anonimni ovaditelj je policiji, tožilstvu in ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naznanil primer delavca ljubljanskega CSD Vič Rudnik, ki dela v sprejemni pisarni: »Več kot pet let uveljavlja pravico do povračila potnih stroškov v službo in domov iz naslova na območju Litije, dejansko pa stanuje na Celovški cesti v Ljubljani pri starših. Na vikend v Vače hodi le občasno, in še to samo čez vikend,« je zapisal ovaditelj, ki je po svojih izračunih še dodal seštevek, da tako iz proračuna vsak mesec odteče okoli sto evrov, skupaj do zdaj pa najmanj 6000 evrov. Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave je potrdila, da se ukvarjajo s primerom, vendar: »V okviru spoštovanja določil varstva osebnih podatkov vam lahko potrdimo zgolj to, da je PU Ljubljana prejela prijavo, v zvezi s katero pa še poteka zbiranje obvestil zaradi preverjanja obstoja sumov kaznivega dejanja goljufije.« Anonimno prijavo glede zlorabe povračila potnih stroškov so prejeli tudi v CSD Vič Rudnik, kjer njihova pravnica Majda Volčanšek pravi: »V konkretnem primeru CSD obravnava zadevo. V primeru ugotovljenih nepravilnosti bomo postopali v skladu z veljavno zakonodajo.« Dodaja še, da je to na njihovem CSD »to do zdaj edini tovrstni primer«.

To naj bi bil edini tovrstni primer v tem CSD. Kaj pa drugje?

Ovaden tudi za mobing

Govorili smo tudi z ovadenim delavcem Janezom Nagličem; povedal nam je, da so proti njemu vložili dve prijavi: »Pred 14 dnevi so me ovadili za mobing nad zaposlenimi, da grozim in ne vem, kaj delam. Nekdo od zaposlenih mi podtika,« pojasnjuje Naglič, ki trdi: »Bivam v Malih selih in se od tam tudi vozim v službo. Je pa res, da skrbim za bolne starše v Ljubljani, in ne vem, ali jih to moti. Vse je laž.« Naglič še doda, da je podal izjavo direktorici CSD ter da so navedbe o njem neresnične: »Take stvari se dogajajo na centru,« na koncu razočarano doda. Policija bo zdaj morala razjasniti, ali je zaposleni res pridobil protipravno premoženjsko korist na podlagi neresničnih navedb v izjavi iz 7. člena Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije ali pa je vse skupaj iz trte izvito. Če se bo izkazalo, da so bile obtožbe neresnične, pa bi – glede na to, da sta dejansko stanje ugotavljali dve državni instituciji in tam zaposleni uradniki – nemara lahko razmislili, kako bi se v prihodnje izognili delovnim uram (torej stroškom) za tako preverjanje.

Kajti v takšnih situacijah se po službeni dolžnosti ukvarjajo predvsem z notranjimi aferami, ne pa da pomagajo ljudem, kar je njihovo poslanstvo.

Deli s prijatelji