ZASEDENO POČIVALIŠČE

Črnograditelj Tičar in novinarji onemeli

Objavljeno 02. oktober 2013 11.36 | Posodobljeno 02. oktober 2013 11.36 | Piše: Špela Ankele

Policisti, inšpektorji in gradbinci so zasedli počivališče Povodje ob gorenjski avtocesti.

Janez Tičar nam je s solznimi očmi povedal: »Izgubil sem vse v življenju!« Foto: Špela Ankele

POVODJE – Jutranje meglice so se kot po navadi držale okolice Ljubljane in tisti, ki so se valili po gorenjski avtocesti, so praviloma drveli mimo zadnjega počivališča pred prestolnico. A nas so zanesljivi viri obvestili, da se to jutro obeta rušenje nelegalno zgrajenega gostinskega objekta na počivališču, zato so nas novinarska pota že nekaj čez osmo uro zanesla na – sprva še precej samotno – parkirišče.

Beseda se je zlomila pod težo solz

Tu je bil parkiran policijski avtomobil, pred že kar dolgo zaprtim gostinskim objektom pa sta se s policistoma pogovarjala (nekdanji) najemnik počivališča Janez Tičar in njegov pravni zastopnik Dušan Vrtačnik. Ta je pojasnil: »Iz objekta, ki ga bodo rušili danes, bi radi odnesli stvari. Na sestanku konec avgusta, na katerem je bil poleg Tičarja še njegov partner Marko Bogataj, smo se z gradbenim inšpektorjem Iztokom Rusom dogovorili, da bodo objekt rušili 15. oktobra, toda pozneje smo dobili pisno obvestilo, da bo rušenje 1. oktobra. En teden ali deset dni nismo mogli do inšpektorja Rusa, ker je menda šel na dopust.« Tičar je dodal: »Iz objekta bi radi vzeli predmete, toda inšpektor ga je zaprl, zapečatil. Objekt smo tukaj začeli graditi leta 1985.«

Do septembra 2009 je bilo odprto, nato pa je gradbeni inšpektor poslopje zaprl, ker je črna gradnja.« Na vprašanje, zakaj so gradili na črno, je Tičar pojasnil: »Zemljišče, na katerem stojimo, je last države, upravljavec je Dars. Ta nam je dal dovoljenje za opravljanje gostinske dejavnosti, toda nikdar niso povedali, kaj točno naj bo na tem mestu, ustreznih pooblastil, da bi sami prišli do gradbenega dovoljenja, pa nismo mogli dobiti. Od leta 1985 smo Darsu za najem počivališč Povodje in Lipce odšteli milijon evrov.« Na tem mestu velja omeniti, da sta Tičar in Bogataj zgodbo, podobno tej, ki se je včeraj odvijala na Povodju, pred časom doživela že na počivališču Lipce blizu Jesenic, kjer so jima gradbeni stroji že porušili nelegalno zgrajene objekte.

Nato se je beseda Janeza Tičarja zlomila pod težo solz: »Izgubil sem vse, kar sem v življenju imel!« Medtem ko nam je sogovornik pripovedoval svojo plat zgodbe, so na počivališče Povodje že zapeljali težki tovornjaki, na katerih so bili stroji za rušenje nelegalno zgrajenega objekta. Dotlej predstavniki sedme sile nismo bili moteč dejavnik, nekako s prihodom težke mehanizacije pa je tudi policija ubrala druge strune. Novinarjem sta policista napisala kazni zaradi neupoštevanja cestnoprometnih predpisov, češ da smo na poti do počivališča zapeljali mimo Darsove prometne signalizacije, ki je prepovedovala vožnjo do počivališča. Pristopil je še gospod, ki se ni predstavil, zato lahko le logično sklepamo, da je bil z inšpektorata.

Neznanec je želel, da se odstranimo, in nam prepovedal fotografiranje. A nismo mogli, ker sta nam policista takrat pisala položnico.

Dragi policisti, kako smo med delom motili upravljavca, če ta sploh še nič ni delal?


Rekel je, naj se odstranimo, in dejal: »Prepovedujem vam fotografiranje inšpektorja in delavcev.« Oditi kajpak nismo mogli, ker sta nam policista ravno v tistem trenutku pisala položnico za plačilo globe in sta s seboj odnesla naše vozniško in prometno dovoljenje. Smo pa ob tej nenavadni prepovedi, ki je prišla iz ust neznane osebe, predvsem opozorili, da smo na javnem kraju, kjer je fotografiranje dovoljeno.

Neimenovani možakar je nato odšel.

Pozneje so nam na ljubljanski policijski upravi pojasnili, da nam »snemanja ne morejo prepovedati, toda zaradi kršitve cestnoprometnih predpisov se tam ne moremo zadrževati. Od upravljavca, ki je bil na kraju dogajanja, smo dobili obvestilo, da se jih moti pri delu.«

Kako smo motili delo, ki se takrat niti začelo ni, nam sicer ni jasno, nedvomno pa smo mi želeli opraviti svoje delo, torej poročati o dogodkih, ki zanimajo bralce Slovenskih novic! In to bomo, globam in prepovedim neimenovanih možakarjev navkljub, počeli tudi v prihodnje! Da bi med opravljanem novinarskega dela naleteli na takšne težave, pred kakršne so nas včeraj postavili na Povodju, in da bi policisti po navodilih gradbenega inšpektorja kot po tekočem traku pisali globe, pa ne pomnijo niti najbolj izkušeni gorenjski novinarski mački, med katerimi je legendarni snemalec Televizije Slovenije Tine Golob. Tudi on je včeraj hotel zgolj opraviti svoje delo in tudi njega je, podobno kot nas, doletela globa zaradi neupoštevanja cestnoprometnih predpisov.

In zakaj so stroji, namenjeni rušenju objektov, včeraj zjutraj pravzaprav prišli na počivališče Povodje? Na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor so pojasnili, da je urbanistični inšpektor že leta 2000 izdal odločbo zaradi nelegalne gradnje gostinskega objekta na počivališču. Pritožbe zoper odločbo so bile zavrnjene in septembra 2009 je gradbeni inšpektor objekt zapečatil. Gradbeni inšpektorji so zadnji kontrolni pregled opravili 23. avgusta letos. Ker investitor objekta ni odstranil, so se na Povodje zjutraj pripeljali težki stroji, ki so se namenili porušiti gostinski objekt...

Dars s preostalimi najemniki vzorno sodeluje

O včerajšnjem dogajanju na Povodju so na Darsu pojasnili: »Upravljavec (Dars, d. d.) je bil opozorjen, da je dolžan pred predmetno izvršbo opraviti popolno zaporo uvoza in izvoza počivališča Povodje dan pred predmetno izvršbo s fizično zaporo in prometno signalizacijo, ki bo preprečevala vsakršni uvoz nepooblaščenim osebam.« Pojasnili so, da je najemnik za počivališče Povodje sprva plačeval 411.110 tolarjev na mesec, pozneje 2375,34 evra: »Osnovno pogodbo iz leta 2002 je najemnik torej na podlagi javnega razpisa pridobil v uporabo zgolj prostor oziroma zemljišče za postavitev novega objekta v skladu z veljavnimi predpisi, ne pa tudi za uporabo takrat že obstoječega, nelegalno zgrajenega objekta na tem zemljišču, za katerega je bila prvotna odločba za rušenje izdana že leta 2000.« Na Darsu so dodali, da so v preteklosti že večkrat, tudi s podpisom aneksa, poskušali doseči, da bi najemnik sam odstranil vse na črno zgrajene objekte, a se to ni zgodilo: »Ob celotnem avtocestnem križu je zgrajenih še 50 počivališč, ki jih imajo v najemu različni najemniki, in z vsemi vzorno sodelujemo, stanje na teh počivališčih je urejeno in zakonito, na treh od štirih lokacij, ki jih je imel v najemu g. Tičar, pa smo soočeni z nezakonitim stanjem, s črnimi gradnjami in kršenjem pogodbenih določil.«

 

Deli s prijatelji