NA KOŽO

Crno se nam piše

Objavljeno 16. april 2015 00.35 | Posodobljeno 16. april 2015 00.36 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Slovenci bodo igrali v dresih, na katerih nad priimki ne bo strešic nad šumniki.

Dušan Malovrh.

Medtem ko so se v nedeljo, 12. aprila, v samem srcu Slovenije, na Geossu na Slivni pri Vačah, tam nekje, kjer so izkopali 2500 let staro vaško situlo, ob dnevu slovenske zastave klanjali naši trobojnici, so slovenski predstavniki v srcu Evropske unije spisali prvoklasni škandalčič. Slovenski oprode evropske komisarke za transport Violete Tomc so se na uradni spletni strani svoje šefice pustili predstaviti kot svetovalec Matej Zakonjsek, članica Natasa Vidovic, pomočnica Aleksandra Zagar in pomočnik Blaz Pongracic. Z drugimi besedami – Hlapci, n-ti del.

Češki, slovaški, poljski, hrvaški komisarji in njihovi uslužbenci so se ponosno dičili s strešicami v svojih imenih in priimkih, le »naši« predstavniki so spet pokleknili. Pa jih za to sploh nihče ni prosil. V dobro jim štejemo le to, da so nekaj ur zatem, ko je kolumnist Božidar Novak javnosti razkril njihovo malomarnost, družno – najbrž na ukaz – stopili pod strešice. Na uradni strani so se tako pojavili č, ž, š: Zakonjšek, Vidovič, Žagar, Pongračič.

Ta četica rojakov zgoraj brez me je spomnila na slovensko reprezentanco v hokeju na ledu. Ta v zadnjih letih z uvrščanjem na svetovna prvenstva elitne skupine dosega komaj verjetne uspehe, glede na katastrofalne razmere v tem športu pri nas, pač. Lani v Sočiju so prvič nastopili celo na zimskih olimpijskih igrah, vendar žal tudi tam, tako kot na SP, brez pravilno, slovensko zapisanih priimkov na hrbtni strani dresov, brez strešic. Velika mala sramota velikih uspehov. Ker se bliža SP na Češkem, me je zanimalo, ali bom lahko končno navijal za Jegliča, Saboliča, Tičarja ali bom pred televizijo spet zardeval zaradi Jeglica, Sabolica in Ticarja.

S Hokejske zveze Slovenije so mi poslali odgovor: »Slovenski hokejisti bodo igrali na prvenstvu v dresih, kjer nad priimki ne bo strešice nad šumniki. Razlog se skriva v ustaljeni praksi, ki je skladna z navodili Mednarodne hokejske zveze (IIHF).« Bodo pa na zvezi preučili možnosti spremembe.

Morda si lahko pomagajo s slovenskim košarkarjem Zoranom Dragićem, ki je postal prvi igralec v ameriški ligi NBA z mehkim ć na dresu. Kaj je storil? Skoraj nič. Samo vprašal je, ali sme. 

Deli s prijatelji