DOKONČNO

Črno gradnjo mora porušiti še en viden član stranke SDS

Objavljeno 31. julij 2013 19.40 | Posodobljeno 31. julij 2013 19.40 | Piše: T. L.

Do konca avgusta mora porušiti svojo na črno zgrajeno hišo v Portorožu tudi nekdanji predsednik uprave Luke Koper, Robert Časar.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Pred časom je v javnosti odmeval primer črnograditeljstva pomembnejšega člana SDS Vitoslava Türka, manj pa se je govorilo in pisalo o črni gradnji Türkovega strankarskega kolega in nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja. In medtem ko je pred dnevi odločbo o rušenju prejel Türk, mora do konca avgusta porušiti svojo na črno zgrajeno hišo v Portorožu tudi Časar, poroča spletni portal MMC. Časarjeve pritožbe na odločbe gradbene inšpektorice namreč niso obrodile sadov in pred dnevi je inšpekcija izdala končno odločbo o rušenju. 

Del hiše Časar plačal z luškim denarjem

Časar je hišo na Strmi poti v Portorožu zgradil leta 2009, torej še v času, ko je bil na čelu Luke Koper, o nezakoniti zgradbi pa so inšpektorje opozorili kriminalisti po hišnih preiskavah, ki so jih opravili zaradi suma, da je denar iz luke odtekal v zasebne hiše. Del zunanje opreme hiše v Portorožu je namreč po ugotovitvah kriminalistov Časar postavil prav z luškim denarjem. Postopek inšpektorjev je potekal lansko leto, konec leta pa so inšpektorji odločili, da mora Časar porušiti prizidek s teraso na strehi, mansardo (s stopniščem s podestom), teraso in nadstrešek s stekleno kritino in kovinsko konstrukcijo.

V zgodbo potunkal še mamo

V času trajanja postopka je Časar na upravni enoti Piran vlagal zahtevke za pridobitev gradbenega dovoljenja (legalizacijo), poleg tega je na javni dražbi od piranske občine za 80.000 evrov kupil okoliška funkcionalna zemljišča, kar naj bi mu pomagalo pri legalizaciji hiše. Letos pa se je, kot piše MMC, kot inšpekcijska zavezanka naenkrat pojavila Časarjeva mama, saj sta tako ona kot Časar navedla, da je bila investitorka mati in ne Časar. Manever, da bi Časar s tem od sebe odvrnil pozornost medijev, ni uspel. Sicer pa mama in sin kljub večkratnim pozivom inšpektorice za svoji izjavi nikoli nista predložila nobenega dokaza. Izgovor je bil, da se je dokumentacija izgubila ali da jo je mama založila.

To pa še ni vse: Časar je bil tisti, ki je na portoroško hišo vpisal milijonski zemljiški dolg.

Sklep o rušitvi je dokončen

Na prvo odločbo o rušitvi je bila vložena pritožba, drugostopenjski organ je odločbo razveljavil in vrnil inšpektorici v ponovno odločanje. Do razveljavitve pa ni prišlo zaradi vsebinskih, ampak zaradi nekaterih procesnih napak inšpekcije. Druga odločba (letošnjega maja) je zato prav tako zahtevala rušenje Časarjeve črne gradnje, čemur je po poročanju portala sledila nova pritožba, a je bila pred dnevi zavrnjena. Časarju je manevrskega prostora zmanjkalo: dobil je dokončni sklep o rušenju. Rok za izvršitev zapade z 29. avgustom letos, pritožba pa ne zadrži izvršitve.

 

Deli s prijatelji