28 MESECEV

Črnigoj v zapor: Zelo sem razočaran nad državo

Objavljeno 28. marec 2017 17.44 | Posodobljeno 28. marec 2017 17.49 | Piše: STA, Pe. J.

Sodišče je nekdanjemu predsedniku upravnega odbora Primorja izreklo 28 mesecev zaporne kazni.

Dušan Črnigoj

AJDOVŠČINA – Ajdovsko okrajno sodišče je danes nekdanjega predsednika upravnega odbora Primorja Dušana Črnigoja in nekdanjega vodjo kadrovske službe v družbi Ožbeja Marca zaradi preslepitve pri pridobitvi sredstev države obsodilo na 28 mesecev zaporne kazni in jima izreklo tudi denarno kazen, Primorju pa bo odvzeta protipravna premoženjska korist.

Črnigoj bo poleg zaporne kazni moral plačati še 35.000 evrov denarne kazni, Marc pa 15.000 evrov, povrniti bosta morala tudi stroške sodnega postopka. Primorju v stečaju pa bo odvzeta protipravna premoženjska korist v višini skoraj 1,8 milijona evrov. Sodišče je tako upoštevalo predlog tožilke Marte Vukelić Durnik: »Zelo sem zadovoljna. Ta razsodba je pokazala, da je sodišče v celoti, dejansko v celoti, sledilo predlogu tožilstva, kar potrjuje, da je bila moja ocena pravilna.« Sodišče je upoštevalo predlog tožilke tako glede izbora kazni kot tudi dolžine zaporne kazni in denarne kazni ter odvzema protipravne premoženjske koristi pravni osebi v stečaju. »V tem primeru je šlo za posebno vrsto goljufije na škodo države.«

Črnigoj razočaran 

»Zelo sem razočaran nad državo,« je ob odhodu s sodišča dejal Črnigoj, njegova zagovornica Irena Dobravc Tatalovič pa je povedala le, da je zelo razočarana nad izrečeno sodbo. Napovedala je pritožbo na sodbo sodnika Patricija Bratuža. Pritožbo je napovedal tudi zagovornik družbe Primorje Gregor Verbajs: »Postopek je še v teku, zoper sodbo bomo vložili pritožbo, vsekakor pa je to nepričakovan rezultat. Pričakovali smo oprostilno sodbo, ker ni dokazano kaznivo dejanje, stvar bo potem odločitve višjega sodišča.«

Družba Primorje je v letih 2010 in 2011 po takratni zakonodaji pridobila finančna sredstva države za plače delavcem za čakanje na delo. Kot sta trdila obtožena, so za delavce med čakanjem izvedli tudi izobraževanja, zato so na delo čakali na svojih delovnih mestih.

Kot je dejal Črnigoj, dela v času hude gradbene krize ni bilo, zato bi moralo Primorje odpustiti 400 od več kot 1000 zaposlenih, tako pa so jih izobraževali v pričakovanju konca krize in pridobitve novih projektov. Za nadomestila plač delavcev pri čakanju na delo je Primorje od države pridobilo 1,8 milijona evrov, Marc pa je vložil še štiri zahtevke za povrnitev 233.000 evrov, kar pa je Zavod RS za delo septembra 2011 zavrnil.

 

Deli s prijatelji