KITAJCI V MESTU

Črni Kal v mariborski dnevni sobi

Objavljeno 19. julij 2017 20.14 | Posodobljeno 19. julij 2017 20.15 | Piše: D. L.

Župan štajerske prestolnice se ni mogel izogniti vlogi Kitajcev v mestu.

Zmagovalna fotografija 2016 V oblakih, poleg pa Marjan Pipenbaher, avtor projekta Pelješkega mostu. Foto: Mediaspeed.net

Na pobudo Odbora regijske pisarne v Mariboru je Inženirska zbornica Slovenije v t. i. mariborski dnevni sobi, kot prebivalci štajerske prestolnice radi pravijo Trgu Leona Štuklja, pripravila fotografsko razstavo. Do 1. avgusta bo prikazovala inženirsko ustvarjanje našega življenjskega okolja in vlogo inženirjev v procesu graditve.

V oblakih je naslov zmagovalne fotografije avtorja Marka Korošca.

Ker je pokroviteljstvo nad razstavo prevzel župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, ne preseneča, da se v pozdravnem nagovoru ni mogel izogniti vlogi Kitajcev v mestu ob Dravi. Njemu tako ljubi investitorji, s katerimi mestna oblast zadnja leta obljublja čudežen razcvet našega drugega največjega mesta, so tako »krivi« tudi za tlakovce na Trgu Leona Štuklja, a pod naročilo teh se je podpisal še Fištravčev predhodnik Franc Kangler, toda to je že druga zgodba.

Lansko uspešno izpeljano razstavo, ki je bila v Ljubljani, so letos torej preselili v Maribor. Ker je bila hkrati nagradni natečaj za fotografe amaterje, ki so ob 100-letnici inženirstva na Slovenskem posneli fotografije z inženirsko tematiko, so najboljše seveda postavljene na ogled tudi tokrat. Tako ne manjka niti zmagovalna z naslovom V oblakih. Na njej je viadukt Črni Kal, ki je največji inženirski projekt Slovenije, odkar je samostojna. Posnel jo je Marko Korošec. Razstave se je zato še z večjim veseljem udeležil tudi Mariborčan Marjan Pipenbaher iz podjetja Ponting, saj je bil prav on projektant tega inženirskega presežka.

100 let inženirstva v Sloveniji ponazarja razstava.


Na razstavo in delo inženirske zbornice je seveda upravičeno ponosen tudi njen predsednik Črtomir Remec, ki je hkrati direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije in dolgoletni borec za pomen inženirskega dela, ki je bilo predvsem med gospodarsko krizo pogosto na račun boja za najnižje cene neupravičeno zapostavljeno. Dotaknil se je še stanovanjske problematike in poudaril, da se tudi Mariboru obetajo boljši časi. Naznanitev gradnje dveh novih stanovanjskih kompleksov v mestu ob Dravi, ki naj bi se začela v prihodnjem letu, pa je zato požela obilo odobravanja, tako na razstavi kot tudi pozneje na manjši pogostitvi, ki so jo pripravili po osrednjem dogodku.


 

Deli s prijatelji