ODKRITO

Človeško telo se predstavi

Objavljeno 18. februar 2016 13.23 | Posodobljeno 18. februar 2016 13.24 | Piše: Roman Turnšek

Nenavadna razstava človeških teles in organov obiskovalce privlači kljub mešanim občutkom.

Človeško telo, kot ga vidijo zdravniki in kirurgi. Foto: arhiv Agencije Antonov

LJUBLJANA – V razstavnem salonu v Metalki v Ljubljani gostuje razstava Naše telo – živeti zdravo, na kateri so na ogled pravi človeški organi in resnična človeška telesa. Več kot 200 organov, teles in drugih anatomskih primerkov, obdelanih s posebno metodo, omogoča fascinanten in celovit vpogled v pravo človeško telo, kakršen je običajno na voljo zdravnikom. Kljub zaradi mešanim občutkom izjemne realističnosti gradiva je razstava primerna za ljudi vseh starosti.

Telesa, vzorci in organi so obdelani po posebnem postopku polimerne impregnacije, kar omogoča resničen vpogled v notranje delovanje izjemnega mehanizma človeškega telesa.

Cilj razstave je razumevanje oblik in funkcij telesa, s tem tudi večje spoštovanje njegove edinstvenosti. Nobena knjiga, računalniška animacija ali v strokovne namene secirana človeška telesa ne morejo tako nazorno prikazati povezanosti organov v človeškem telesu. Razstava s poučno zgodovinsko predstavitvijo kaže, kako se je razvijala znanost o človeškem telesu in anatomiji vse od Galenovih anatomskih skic iz 2. stoletja do danes.

Polimerna impregnacija je relativno nov način konzerviranja telesa, pri čemer se telesne tekočine nadomestijo s tekočo plastiko, ki s strjevanjem ustvari trdne in trajne anatomske primerke. S tem postopkom ohranijo tudi najobčutljivejše dele telesa, saj ostanejo tkiva praktično nedotaknjena, zaradi česar je postopek neprecenljiv tudi za medicinske raziskave. Pred izumom polimerne impregnacije je bil edini način ohranjanja teles in organov za medicinske raziskave shranjevanje v formaldehidu.

Vsi razstavljeni primerki so izposojeni od neprofitne Fundacije anatomskih znanosti in tehnologije v Hongkongu. Zakonito so pridobljeni od različnih univerz, zdravstvenih šol, zdravstvenih ter raziskovalnih ustanov in laboratorijev, članic kitajskega združenja za anatomsko znanost. Vsa telesa in deli teles so od oseb, umrlih naravne smrti, s strinjanjem svojcev, da jih uporabijo v izobraževalne in medicinske namene.

Fundacija je poskrbela tudi za pregled vseh vzorcev, da ne bi bili okuženi z nalezljivimi boleznimi ali bakterijami; zagotavljajo, da ni nobenih nevarnosti za obiskovalce. Z razstavo zbirajo denar za postavitev stalnega muzeja človeških teles in organov.

Deli s prijatelji