PREDANI

Člani SDS »kampirajo« pred Dobom

Objavljeno 21. junij 2014 13.15 | Posodobljeno 21. junij 2014 14.47 | Piše: STA, T. L.

Pred zaporom bodo dežurali vsak dan od 8. do 20. ure, napovedujejo.

Janez Janša

LJUBLJANA, DOB – Pred zapore na Dobu, kjer je predsednik SDS Janez Janša v petek začel prestajati dveletno zaporno kazen, je zjutraj prišlo deset članov stranke, poroča Radio Slovenija. Vztrajati nameravajo vsak dan med 8. in 20. uro, vse dokler Janša ne bo izpuščen iz zapora. Pri tem se bodo izmenjevali člani strankarskih odborov iz vse države. Kot je povedal Zvonko Lah, pričakujejo, da bodo Janšo kmalu izpustili, se pa tako imenovana straža menja vsake štiri ure.

Po poročanju radia pa se je ponoči pri križišču, ki vodi do zapora, znašla jugoslovanska zastava.

Da bodo vztrajali, so Janševi podporniki napovedali že v petek, preden so Janšo pospremili na prestajanje kazni. Janša je prag zaporov na Dobu prestopil okoli 20. ure.

Zvečer so tako pred zaporom že zakurili kres in s tem, kot so zapisali na družabnem omrežju, izražali podporo zaprtemu. 

Novinarja ne bodo preganjali

Časnik Delo pa danes poroča, da je ljubljansko okrožno državno tožilstvo odstopilo od pregona finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii. Tožilstvo je uvedbo preiskave zahtevalo leta 2009 na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je podal Janša. Berglund naj bi po Janševem mnenju njega in brigadirja Dragana Bavčarja, predsednika pogajalske skupine za osemkolesnike, žaljivo obdolžil, ko ju je označil za prejemnika podkupnin.

Preiskovalni sodnik se z uvedbo preiskave ni strinjal, a mu je zunajobravnavni senat naložil, naj o tem še enkrat odloči, pred tem pa zasliši Berglunda. Tega ni storil, saj ga je finsko sodišče zavrnilo. Kasneje je sodnik preiskavo uvedel, kljub temu da novinarja ni zaslišal. Spis je vrnil na tožilstvo, ki pa je torej sklenilo odstopiti od pregona.

Janša ima sicer pravico pregon nadaljevati kot zasebni tožilec, če se za to ne bo določil, bo sodišče izdalo sklep o ustavitvi postopka. Sicer pa pregon zoper Berglunda absolutno zastara septembra letos.

Deli s prijatelji