ŠKANDAL NA PRIMORSKEM

Županov svetovalec noče rušiti črne gradnje

Robert Šuc gradil na kmetijskem zemljišču v Semedeli. Inšpekcijska odločba o rušenju izdana že pred osmimi leti.
Fotografija: Aleš Bržan in Robert Šuc. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Aleš Bržan in Robert Šuc. FOTO: Facebook

Primorsko javnost pretresa nov škandal in tudi tokrat gre za sodelavca Mestne občine Koper (MOK), v tem primeru javnega uslužbenca Roberta Šuca. Po zdaj že nekdanjem vinjenem podžupanu Patriku Peroši, ki je po avtocesti vozil v nasprotno smer, Goranu Maleniću, ki se je pod vplivom maliganov vozil od hotela v Portorožu proti domu, je razkrita še nelegalna gradnja desne roke koprskega župana Aleša Bržana.

Rušili bodo, ko pride na vrsto

Šuc ima namreč črno gradnjo na kmetijskem zemljišču v Semedeli. Slednje je v lastništvu države in soupravljanju MOK ter Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS (SKZG RS). Poslopje ima številko, priključek na električno in vodovodno omrežje ter centralno ogrevanje. Stavba je, tako geodetski portal RS, vredna 122.756,14 evra.

Hiša ni dokončana. FOTO: Moni Černe
Hiša ni dokončana. FOTO: Moni Černe
Robert Šuc ima, po javno dostopnih podatkih sklada, s SKZG RS sklenjeno pogodbo od maja 2009, poleg »sadovnjaka« ima v najemu vsega skupaj 0,7613 hektarja, na katerih so, vsaj uradno, še travnik, njiva in vinograd. Čeprav je za Primorske novice zatrdil, da se 15 let trudi, da bi objekt legaliziral, in da upa, da mu bo to uspelo, prav tako je dejal, da je začel graditi leta 2002 z vsemi dovoljenji, je v resnici že dobil sklep, da mora nedovoljeno gradnjo odstraniti. »Inšpekcijska odločba z dne 19. 8. 2011 je bila izdana zaradi nelegalne gradnje trietažnega objekta z zunanjim stopniščem in enoetažnim prizidkom na parcelah št. 1099, 1100, 1106, k.o. Semedela. Z odločbo je bila zavezancu odrejena odstranitev nelegalnega objekta, ker pa odločbe ni izvršil sam, je bil v nadaljevanju postopka uveden izvršilni postopek ter izdan sklep o dovolitvi izvršbe, s katerim je bil zavezancu skladno s predpisi določen naknadni rok za odstranitev. Tako odločba kot tudi sklep o dovolitvi izvršbe sta izvršljiva in pravnomočna, zadeva pa je uvrščena na seznam gradbene inšpekcije za izvajanje izvršb po drugih osebah. Izvršba po drugih osebah bo opravljena, ko bo zadeva na vrsti za izvršbo, seveda če zavezanec odrejene obveznosti pred tem ne bo izpolnil sam,« so za Slovenske novice pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor RS.

Šuc je tudi strokovni sodelavec v Marjetici. Foto: Moni Černe
Šuc je tudi strokovni sodelavec v Marjetici. Foto: Moni Černe
»Zidati je Šuc prenehal pred približno osmimi leti,« nam je povedal njegov sosed.
Šuc nam je v telefonskem pogovoru dejal, da na to temo nima nobenega komentarja, potem si je premislil, »pisno, da bo odgovoril na naša novinarska vprašanja«, a vse do zaključka redakcije odgovorov nismo dobili. Koprski župan Aleš Bržan pa nam je povedal: »Razočaran sem, da mi ob začetku opravljanja dela svetovalca te informacije ni podal, sicer pa ni v domeni delodajalca, da sodi o prekrških, starih več kot desetletje. Prav je, da država izpelje postopke, kot jih mora, in on naj ne bo izjema.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije