KOPER

Župan na ulici pral perilo

Ob občinskem prazniku so prikazali stare običaje. Obiskovalce so razvajali z domačimi dobrotami.
Fotografija: Pranje perila kot nekoč FOTO: FPA/arhiv MOK
Odpri galerijo
Pranje perila kot nekoč FOTO: FPA/arhiv MOK

KOPER – Ob občinskem prazniku mesta je na koprskih ulicah potekala kulturna prireditev Koper na dlani. Člani krajevnih skupnosti MOK, kulturnih, turističnih ter drugih društev so se predstavili na stojnicah, obiskovalci pa so lahko brezplačno ali ob prostovoljnem prispevku okušali domače dobrote, kot so istrska supa (vinska juha), fritule (miške), hroštule (flancati), istrski štruklji in druge specialitete.

Bogat program je bil v sklopu praznovanja Evropskega leta kulturne dediščine pospremljen s pesmijo, igranjem in prepevanjem pevskih zborov, prikazom istrske moške in ženske narodne noše. Obiskovalce so popeljali v čas šavrink, deklet in žena, ki so po končanih šestih razredih osnovne šole od konca 19. stoletja do 2. svetovne vojne v Trstu preprodajale kmečke pridelke. Največji zaslužek so imele z jajci.

Prikazali so stare istrske običaje, med njimi pletenje košar, ročno pranje perila, se pomerili v istrskih igrah, kot so igra s kartami briškola, skakanje v vrečah, vleka vrvi, v igranju more, ki je podobna kockanju, in turnirju v pandolu.

Da smo v volilnem obdobju, je bilo mogoče čutiti tudi v Kopru, z Mirom Cerarjem se je prireditve udeležila generalna sekretarka vlade v odhajanju Lilijana Kozlovič, ki naj bi jeseni kandirala za županjo Kopra. Zmago Jelinčič se je med stojnicami sprehodil oblečen v črno strankarsko majico skupaj s hčerkama in ženo Moniko Jelinčič, ki vstopa v politiko kot kandidatka za poslanko v državni zbor na listi moževe stranke SNS, prišel pa je tudi prvi mož Kopra Boris Popovič z družino ter na ulici pral perilo, kot se je to počelo nekoč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije