VOX POPULI

Zgodovinski obrat: Šarec do konca sesul Janšo in Pahorja

Stranka LMŠ je prehitela SDS, Šarec pa Pahorja.
Fotografija: Marjan Šarec in Borut Pahor. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec in Borut Pahor. FOTO: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Na lestvici priljubljenosti je stranka LMŠ premierja Marjana Šarca prehitela SDS. Volilo bi jo 18 odstotkov vprašanih, SDS pa 16,9 odstotka. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,1 odstotka vprašanih, kar je največ od imenovanja vlade, Šarec pa se je po priljubljenosti med politiki zavihtel na prvo mesto, je pokazala anketa Ninamedie.

Na lestvici priljubljenosti strank je na tretjem mestu SD (11,7 odstotka), sledijo Levica (7,1 odstotka), NSi (4,1 odstotka), SMC in SLS (s po 3,1 odstotka), Desus (2,9 odstotka), SAB (2,5 odstotka) in SNS (1,7 odstotka). 21,8 odstotka jih ne ve, koga bi volilo, sedem odstotkov pa jih ne bi odšlo na volitve.

Stranka LMŠ je prvič po lanskem aprilu prehitela največjo parlamentarno stranko SDS. FOTO: Uroš Hočevar
Stranka LMŠ je prvič po lanskem aprilu prehitela največjo parlamentarno stranko SDS. FOTO: Uroš Hočevar

Glede na decembrsko anketo je največ pridobil LMŠ (+ 5,2 odstotne točke). Podpora se je malenkost povečala Levici in SAB, večini strank pa je nekoliko padla, od tega SDS za 1,8 odstotne točke. SMC ostaja pri enaki podpori, SLS pa je prvič uvrščen na lestvico.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,1 odstotka vprašanih, kar je 6,2 odstotne točke več kot decembra. Kot neuspešno njeno delo ocenjuje 29,1 odstotka oziroma 5,8 odstotne točke manj kot decembra. Z 'ne vem' je na vprašanje o oceni dela vlade ogovorilo 14,8 odstotka vprašanih.

56,1-odstotna ocena uspešnosti pomeni najvišjo ocenjeno uspešnost vlade v zadnjem desetletju po anketi Vox populi. Še višjo podporo ob sicer nekoliko drugače zastavljenem vprašanju (ali podpirate politiko vlade) sta na začetku mandata imeli prva vlada Janeza Janše in tretja vlada Janeza Drnovška. Politiko Janševe vlade je dobre tri mesece po imenovanju (marca 2005) po takratni anketi Ninamedie za Dnevnik podpiralo 66,4 odstotka vprašanih, politiko tretje Drnovškove vlade pa dva meseca po imenovanju (aprila 1997) 66,3 odstotka vprašanih.

Marjan Šarec je s prvega mesta izrinil Boruta Pahorja. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Marjan Šarec je s prvega mesta izrinil Boruta Pahorja. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Med posameznimi ministri anketirani najbolje ocenjujejo delo ministra za okolje in prostor Jureta Lebna (zanj se je odločilo 26,2 odstotka anketiranih) in ministra za zdravje Sama Fakina (12 odstotkov). Najslabše ocenjujejo delo ministra za obrambo Karla Erjavca (kot najslabšega ministra ga je izbralo 24,4 odstotka vprašanih). Posebej so anketirani ocenjevali delo premierja Šarca, ki so mu na lestvici od ena do pet namenili poprečno oceno 3,56. Na lestvici priljubljenosti politikov je Šarec prvič prehitel predsednika republike Boruta Pahorja in se tako povzpel na prvo mesto. Pahorju, ki je na drugem mestu, sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon.

Pahor je ob robu slovesnosti pred mednarodnim dnevom spomina na žrtve holokavsta za TV Slovenija dejal, da si kot predsednik republike ne more želeti boljšega, kot »da imamo vlado in predsednika vlade, ki končno po toliko letih znova uživata tolikšno podporo in zaupanje«. Podpora in zaupanje sta po njegovem mnenju prišla ob pravem času, da bosta vladi dala zalet za potrebne ukrepe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije