OD KOD DENAR

Zaslišali Dijano, ki je Janševim posodila denar

Razkrila je, čigav denar je dvigala in komu ga je predajala. 
Fotografija: Državljanka BiH je postala znana v Sloveniji, ko je konec lanskega leta stranki SDS posodila zajeten kupček denarja. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Državljanka BiH je postala znana v Sloveniji, ko je konec lanskega leta stranki SDS posodila zajeten kupček denarja. FOTO: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Dijano Đuđić, ki je Slovenski demokratski stranki (SDS) konec lanskega leta posodila 450.000 evrov, so zaslišali bosanski preiskovalci. Kot poroča Siol, so ji avstrijski in slovenski organi pregona začeli slediti že pred dvema letoma, ko je v treh mesecih z različnih računov dvignila približno dva milijona evrov. Đuđićeva naj bi imela ključno vlogo v širši mreži. Gotovino naj bi prenašala prek številnih slamnatih družb in fiktivnih poslov v Avstriji, Madžarski, Slovaški, Švici, Sloveniji, Bosni in na Cipru. Skupno naj bi v tem obdobju z bančnih računov dvignila 3,5 milijona evrov, preiskovali pa so jo zaradi sumov, da gre za kazniva dejanja davčne utaje.

Vse naj bi bilo povezano z Vukom in Snežičem

Na sumljive dvige so postali Avstrijci pozorni leta 2016, ko je menda med julijem in septembrom dvignila dober milijon evrov, od kod denar, pa ni bilo razvidno. Avstrijci naj bi o svojih ugotovitvah obvestili Slovence in Bosance. V dokumentih pa naj bi se poleg Đuđićeve omenjala še dva Slovenca, in sicer Miran Vuk, župan občine Zavrč, in Rok Snežič, davčni svetovalec, ki je svetoval tudi Vuku.

Čeprav bosanski organi ne razkrivajo podrobnosti o postopkih, ki tečejo, naj bi bilo iz nekaterih dokumentov razvidno, da so z njo opravili razgovor. Priznala naj bi, da se je o gotovinskih dvigih in drugih poslih dogovarjala z Vukom, in razložila, da je v zadnjih dveh letih obrnila okoli sedem milijonov evrov. Đuđićeva naj bi potrdila, da je sama dvigovala denar, ki so bili odprti na ime dveh državljanov Bosne, nato pa denar predala osebi iz Vukovega kroga.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije