KAZEN, DA TE KAP

Zaradi vreč ob 4200 evrov: Še mafija je bolj usmiljena

Objavljeno 01. marec 2018 10.48 | Posodobljeno 01. marec 2018 10.48 | Piše: A. L.

Podjetnici so spisali vrtoglavo globo.

Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto
LJUBLJANA – Te dni po družabnih omrežjih kroži zgodba samostojne podjetnice, ki trem potrošnikom pri prodaji ni izdala računa za nosilne vreče (poleg tega ni označila prodajnih cen). Skupaj so bile vredne sedem evrov. Pri dejanju so jo zasačili, finančna uprava pa ji je zaradi tega izdala 4200 evrov globe. Nekateri se nad dejanjem inšpektorjev zgražajo in pravijo, da je še mafija bolj usmiljena.
image
To je zapis, ki je bil opažen na družabnih omrežjih. FOTO: Twitter

Ponavljajoče kršitve

Podatke smo poskušali preveriti pri Finančni uprav RS (Furs), od koder so sporočili, da konkretnega primera ne morejo komentirati. Ob tem so pojasnili, da je zakon o davčnem potrjevanju računov pri sankcioniranju neizdajanja računov zelo jasen: globa za samostojne podjetnike znaša od 3000 do 50.000 evrov, za pravne osebe pa od 4000 do 75.000 evrov (19. člen ZDavPR). Dodajajo še, da je iz besedila, ki kroži po družabnih omrežjih, razvidno, da je šlo v konkretnem primeru za ponavljajoče se kršitve.

»Za občutek o obsegu izdanih računov z nizkimi zneski naj navedemo, da je v Sloveniji vsak mesec izdanih okoli 10 milijonov računov, ki so manjši od 1,5 evra (od 0 do 1,5 evra), skupni znesek teh računov pa znaša več kot šest milijonov evrov,« pravijo pri Fursu. To pa ni tako malo, mar ne?

Vprašali smo tudi, kako visoko globo bi spisali nekomu, ki ne bi izdal računa za 10.000 evrov ali celo za 100.000 evrov vreden izdelek? »V zakonu je predpisana globa ne glede na višino zneska na računu,« so jasni.

Se vam zdi to nepravično?
Deli s prijatelji