ORANŽNI ALARM

Zaprite okna in vrata, vremenoslovci so izdali opozorilo

Lokalno ni izključen manjši vetrolom.
Fotografija: Veter lahko ponekod podira drevesa in odnaša kritino s streh. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Veter lahko ponekod podira drevesa in odnaša kritino s streh. FOTO: Marko Feist

Danes bo na Primorskem pretežno jasno, drugod občasno zmerno oblačno. Pihal bo severni do severozahodni veter, ki bo okrepljen zlasti v severni in severovzhodni Sloveniji, zaradi česar je agencija za okolje (Arso) za severozahod države prižgala oranžno opozorilo. Veter lahko doseže maksimalno hitrost od 70 do 85 kilometrov na uro. Veter bo najmočnejši pod Karavankami, Kamniško-Savinjskimi Alpami in ponekod na območju Podravja in Prekmurja.
Lokalno ni izključen manjši vetrolom, napovedujejo na portalu Neurje.si.

Oranžno opozorilo pomeni, da lahko veter lomi veje in podira drevesa, lahko odnaša kritino s streh. Veter nekoliko ovira cestni promet ter otežuje gibanje. Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Arso priporoča previdnost tudi v prometu in svetuje tudi, da spremljate meteorološka obvestila in morebitna opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.

V četrtek ob 23.15 je zaradi močnega južnega vetra morje na delu Prešernovega nabrežja v Piranu prestopilo rob obale.

Proti popoldnevu se bo začel krepiti veter. FOTO: Arso
Proti popoldnevu se bo začel krepiti veter. FOTO: Arso


Najvišje dnevne temperature bodo danes od 5 do 12, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

V soboto bo na vzhodu delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, drugod se bo od zahoda pooblačilo. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –7 do –1, ob morju okoli 3, najvišje dnevne v Gornjesavski dolini okoli 5, drugod od 8 do 13 stopinj Celzija.

V nedeljo bo oblačno, padavine bodo od zahoda postopno zajele vso Slovenijo. Snežilo bo le v hribih. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. V noči na ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale, tudi veter se bo prehodno umiril.

V ponedeljek bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod oblačno. Spet bo zapihal jugozahodnik. Dopoldne se bodo padavine pojavljale predvsem v zahodni, popoldne tudi v osrednji, v noči na torek pa še v vzhodni Sloveniji. V ponedeljek in torek kaže na po večini oblačno vreme s pogostimi padavinami. V gorah bo snežilo, po nižinah pa večinoma deževalo. Verjetnost za padavine se bo v sredo nekoliko zmanjšala, v četrtek pa znova povečala, še napoveduje Arso.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije