SLOVENIJA

Zakaj si Slovenci kljub višjim plačam privoščimo manj?

Slovenec je lani v povprečju na mesec zaslužil 1062 evrov neto, kar je več kot leto prej.
Fotografija: Slovenija, Piran. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Slovenija, Piran. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Čeprav smo s plačo lahko kupili več kot pred desetimi leti, pa smo si lahko privoščili 24 odstotkov manj od povprečnega Evropejca, ugotavlja državni statistični urad.

Povprečna mesečna neto plača se je lani ustavila pri 1062 evrov (1627 evrov bruto) in je bila v primerjavi z letom prej nominalno višja za nekaj več kot 30 evrov, realno pa se je zvišala za 1,7 odstotka. Delež oseb, katerih plača je nižja od povprečne, se z leti skoraj ne spreminja in je nekoliko manjši od dveh tretjin.

Povprečen Slovenec je lani sicer za nakup določene dobrine delal manj minut kot pred desetimi leti oziroma je s povprečno mesečno neto plačo v letu 2017 lahko kupil več kot pred desetletjem. Za kilogram črnega kruha je bilo treba lani delati pet minut manj kot leta 2007, s povprečno plačo pa smo lani lahko kupili 124 kilogramov kruha več kot pred 10 leti.

Največ si lahko privoščijo prebivalci v Luksemburgu (za 32 odstotkov več od povprečja EU), najmanj pa v Bolgariji (47 odstotkov manj od povprečja).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije