NOVA PRIDOBITEV

Z novim poligonom mali invalidi lažje v svet

Na URI Soča veseli nove pridobitve, ki bo mlade navajala na realno življenje in jih učila vožnje z vozičkom
Fotografija: Mladim so z različnimi dejavnostmi popestrili dan. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Mladim so z različnimi dejavnostmi popestrili dan. FOTO: Drago Perko

Na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani je vsak dan pravi živžav. Številni, tudi mladi in otroci, tam po nesrečah in boleznih iščejo pomoč, ekipa strokovnih sodelavcev pa se trudi, da jim pomaga pri rehabilitaciji in vnovični vključitvi v življenje. Često se zgodi, da otrok, najstnik pristane na vozičku. Potem se začne odkrivanje in spoznavanje sveta na kolesih.

V veliko pomoč

Preizkusili so se tudi v dvoranskem balinanju. FOTO: Drago Perko
Preizkusili so se tudi v dvoranskem balinanju. FOTO: Drago Perko
Po novem pa bodo imeli na URI Soča precej bolj realne razmere za učenje vožnje z vozičkom in navajanje na zunanji svet. Da bo tako, so poskrbeli pri Lidlu Slovenija, ki je v sklopu šeste, že tradicionalne donacije Deluxe del sredstev od prodaje praznične linije izdelkov namenil nakupu opreme za postavitev poligona, na katerem se bodo otroci lahko učinkovito naučili vožnje z invalidskim vozičkom in spoznali osnovne prometne znake. »Poligon jim bo omogočal sistematično učenje in pripravo na uporabo vozička v domačem okolju, ki je zahtevnejše kot bolnišnično. Otroci se morajo naučiti obvladovanja vozička na različnih klančinah, pri premagovanju ovir, vključevanju v cestni promet in sodelovanju pri športnih dejavnostih. Na ta način lahko razvijajo samostojnost in krepijo svoje zmožnosti. Z večjo samostojnostjo postopno razbremenijo tudi starše,« je dejala dr. Katja Groleger Sršen, dr. med., vodja oddelka za rehabilitacijo otrok na URI Soča.

Klanci so ovira

Novosti so se razveselili tudi otroci, ki smo jih srečali v četrtek. S pesmijo nas je pozdravila in navdušila mala Melani, Aljaž, Kiar in Maks pa so hiteli preizkušat poligon. »Klančine so največja ovira. Okrepiti moraš roke, najraje se sami potrudimo in premagamo ovire! Še vedno je veliko neprilagojenih povezav, predvsem pa ovir, ko se vozim z vozičkom. Nove zgradbe so urejene, največ težav pa je pri starih stavbah ali starih delih mesta,« nam je povedal Gregor Habe, parakolesar in reprezentant Slovenije, ki je rehabilitacijo opravil na URI Soča, kjer se je učil vožnje na vozičku. Še več, v Ljubljani se je spoznal tudi s športom invalidov. Ko je njegov zdaj stanovski kolega predstavljal ročno kolo, primerno za invalide, se je tako navdušil, da je to isto kolo kar kupil!

Maks na kolo

Melani je navdušila z glasom in pesmijo. FOTO: MP Produkcija
Melani je navdušila z glasom in pesmijo. FOTO: MP Produkcija
Prav h Gregorju, Aneju in športnemu pedagogu Andražu Videtu Čeligoju pa je z velikim zanimanjem stopil 11-leti Maks iz Laškega. Ni skrival, da ga mika sesti na kolo. Na rehabilitaciji je od začetka letošnjega leta, ostaja še en mesec, potem pa gre domov po poškodbi noge. Maksov oče Gregor, tudi sam navdušen kolesar, je vesel, da je poskrbljeno za športne panoge in šport invalidov, zato je tudi sam pozdravil predstavitev programa Postani športnik, ki nagovarja mlade invalide in njihove starše in jih vabi v športnorekreativne vode. »Danes so drugi časi, boljše so tudi razmere za gibanje z vozičkom. Ljubljana je po dostopnosti zgled celemu svetu,« se je začetkov na invalidskem vozičku spomnil Gregor Gračner, kapetan košarkarske reprezentance in podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite.
Mladi so bili navdušeni tudi nad dvoranskim balinanjem, ki so ga predstavili reprezentanta Matjaž in Nataša Bartol ter mladi nadarjeni Timotej Šoš. Športni dan na URI Soča pa sta zaznamovala tudi izvrstna paraplesalca Nastija Fijolič in Amir Alibabić. »To je bil dan, ko je sijalo sonce,« je le ena od misli mag. Roberta Cuglja, direktorja URI Soča. Da, bil je sončen dan za male sončke.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije