VOX POPULI

Z delom Šarčeve vlade zadovoljna polovica

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS, ki se ji je podpora v primerjavi z novembrom okrepila za 0,7 odstotne točke in bi jo tako volilo 18,7 odstotka vprašanih.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Javnomnenjska raziskava Vox populi je pokazala, da delo vlade Marjana Šarca kot uspešno ocenjuje 49,9 odstotka vprašanih. Med strankami se je na drugem mestu pred SD ponovno znašla LMŠ z 12,8 odstotka podpore, na vrhu lestvice pa z nekoliko večjo podporo kot novembra ostaja SDS, ki bi jo volilo 18,7 odstotka vprašanih.
Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo

Kot neuspešno je delo vlade ocenilo 34,9 odstotka vprašanih, 15,2 odstotka pa se ni moglo opredeliti. Za primerjavo, v novembrski anketi je podporo vladi izreklo 44,2 odstotka vprašanih, 37,3 jo je ocenilo kot neuspešno, neopredeljenih pa je bilo 18,5 odstotka anketirancev.

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS, ki se ji je podpora v primerjavi z novembrom okrepila za 0,7 odstotne točke in bi jo tako volilo 18,7 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je ponovno LMŠ, ki bi jo volilo 12,8 odstotka vprašanih, kar je 0,6 odstotne točke več kot pred enim mesecem, SD pa je z 12,3-odstotno podporo zdrsnila na tretje mesto po tistem, ko je novembra s 14,7 odstotka zasedala drugo mesto.

Levico bi izbralo 6,9 odstotka anketirancev, NSi 5,9 odstotka, SMC 3,1 odstotka in Desus trije odstotki vprašanih. SAB in SNS delita po 2,4-odstotno podporo.
 
Neopredeljenih je 20,8 odstotka vprašanih, 8,4 odstotka pa se volitev ne bi udeležilo.

Pahor najbolj priljubljen, takoj za njim premier 
 

Na vrhu lestvice politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, na drugo mesto pa se je uvrstil predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec. Sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon, na petem mestu pa je predsednik državnega zbora in SD Dejan Židan.
 
Anketo je za Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija opravila agencija Ninamedia med 10. in 13. decembrom na vzorcu 700 oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije