VOLITVE

Vzrok za Cerarjev odstop tiči v Hrvaški?

Opozicija iskala, zakaj je odstopil Cerar.
Fotografija: Odstop Mira Cerarja. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Odstop Mira Cerarja. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Miro Cerar je v torek še uradno s svojim odstopom seznanil državni zbor in kot vzrok navedel protirazvojno naravnanost nekaterih političnih in drugih akterjev.

Na RTV Slovenija pa so gostili predstavnike opozicije. Ti so kot pravi vzrok za Cerarjev odstop omenili, da bi to lahko bil neuspeh arbitraže o meji s Hrvaško ali težave, povezane s poslovanjem Nove Ljubljanske banke (NLB).



Matej Tonin (NSi) je dejal, da se mu zdi pravi vzrok odstopa arbitraža, češ da se je vlada prepozno odzvala na hrvaške poteze, poleg tega pa v dialogu z Zagrebom ni »imela prave kemije,« da bi se težava rešila, nato pa je tri mesece pred volitvami odstopila ter zaostrila težavo z najavo tožbe proti Hrvaški.

Anže Logar iz SDS je Cerarjevo vlado okrivil, da se ni odzvala na informacije, da NLB dvema hrvaškima bankama zaradi odločitve hrvaških sodišč izplačuje dolgove za stare devizne rezerve v nekdanji Ljubljanski banki Zagreb, zato sta njegova stranka in NSi predlagala poseben zakon o zaščiti NLB.

Tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek pravi vzrok za Cerarjev odstop vidi v NLB, a zaradi težav s privatizacijo te banke, ker se zamuja pri privatizaciji v rokih, ki jih je Ljubljana obljubila Evropski komisiji. »Vlada od 2015 do danes s tem problemom ni naredila nič. Zdaj pet minut pred 12 iščejo rešitve,« je dejala predsednica ZaAB.



Predsednik levice Luka Mesec pa je ocenil, da je Cerar odstopil predvsem zato, »da tudi sam zbeži pred odgovornostjo za težave, ki sta jih povzročila on in njegova vlada«.

Kot enega glavnih krivcev so izpostavili stranko upokojencev. »Desus je v vladah 20 let. In tako bo tudi naprej, čeprav zdaj (Karl Erjavec, op. p.) pravi, da v desno vlado več ne gre. Prvi bo, ki bo končal v desni vladi, če bo imel priložnost,« je ocenila Bratuškova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije