LOKALNE VOLITVE

Vrhunec bitke: kdo bo zasedel prestole 212 občin?

Nekateri so svoje mnenje izrazili že na predčasnih volitvah.
Fotografija: Lokalne volitve bodo v nedeljo. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Lokalne volitve bodo v nedeljo. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Lokalne volitve so že v polnem razmahu in le še nekaj dni nas loči do končnih izidov. Nekateri bodo stolčke zasedli že v nedeljo, drugje se obeta drugi krog. Najbolj pomirjeni so župani 31 občin, ki so edini na kandidatni listi. V nekaterih mestnih občinah se obetajo zanimivi razpleti. 

V prestolnici javnomnenjske ankete napovedujejo zmago aktualnemu županu Zoranu Jankoviću, njegov najnevarnejši nasprotnik je kandidat SDS Anže Logar, ki naj bi zasedel drugo mesto. Zanimivejši bo boj za županski stolček v štajerski prestolnici, kjer se, sodeč po anketah, obeta drugi krog. V njem naj bi se pomerila Franc Kangler in podjetnik Aleksander Saša Arsenovič. 

Mestna občina Kranj se poslavlja od aktualnega kandidata Boštjana Trilerja, za župana Kranja kandidirajo Ivo Bajec (predlagata ga Eva Bajec in skupina volivcev), Zoran Stevanović (predlagata ga Robert Kranjec in skupina volivcev), Iztok Purič (SAB in Več za Kranj), Bogomir Šubelj (SNS), Robert Nograšek (LMŠ), Primož Terplan(SMC), Matjaž Rakovec (SD), Barbara Gunčar (SLRP – Stranka za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost).

Tudi Popovič v prvem krogu?

Tudi v Kopru poteka ostra bitka za županski stolček, čeprav ankete napovedujejo, da bo Popovič nadaljeval svojo župansko kariero že po prvem krogu. Najbolj mu za ovratnik diha Gašpar Gašpar Mišič. Za župana Kopra kandidirajo še Danijel Sertič (NSi), Aleš Bržan (Lista Aleša Bržana), Alan Medveš (Levica), Zlatko Gombar (Dobra država), Marijan Križman (SD), Nevio Miklavčič (SLS), Marko Brecelj (Akacije), Valter Krmac (Oljka), Olga Franca (Skupina volivcev), Silvano Radin (SDS) in Viktor Markežič (SMC).

Še ena od mestnih občin, kjer si že v prvem krogu obetajo zmago, je Celje. Tam že vrsto let župansko mesto zaseda Bojan Šrot, poleg njega se za župana poteguje še šest kandidatov: Sandi Sendelbah (skupina volivcev), Marko Zidanšek (SLS), Matevž Vuga (SMC), Matjaž Železnik (SDS), Branko Verdev (SD) in Mateja Žvižej (Levica).

Aktualni župan se poslavlja

Na Ptuju se bo v nedeljo za župana potegovalo osem kandidatov in ena kandidatka. V vsakem primeru bo najstarejše slovensko mesto dobilo novega župana, saj se po zgolj enem mandatu od mestne hiše poslavlja Miran Senčar. Predvolilna kampanja je minila precej mirno, kljub odsotnosti relevantnih anket pa je mogoče pričakovati drugi krog. Kandidati so naslednji: Igor Majnik, Gorazd Orešek, nekdanji župan Štefan Čelan, Janez Rožmarin, Dejan Dokl, Robert Križanič, Andrej Čuš, Nuška Gajšek in Rajko Fajt

Zanimiva bitka bo tudi v Novem mestu. Poleg zdajšnjega župana Gregorja Macedonija sta županska kandidata še brat opozicijskega novomeškega mestnega svetnika Alojza Kobeta (GAS) Jože Kobe (sicer ni član stranke GAS), predsednik novomeške podeželske krajevne skupnosti Gabrje Rok Mežnar in hči dolgoletnega novomeškega župana, že pokojnega Alojza Muhiča (županoval je v letih 2006–2014), Alenka Muhič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije