EVROPSKE VOLITVE

Volilna napoved Valicona: Zmagovalcem verjetno trije poslanci

Glasovala naj bi tretjina volilnih upravičencev
Fotografija: Predčasne volitve v Evropski parlament. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Predčasne volitve v Evropski parlament. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Po volilni napovedi agencije Valicon bo na nedeljskih evropskih volitvah zmagala skupna lista SDS in SLS, ki bo najverjetneje dobila tri poslanske mandate. Na drugem in tretjem mestu bosta LMŠ in SD, ki bosta najverjetneje dobili po en mandat, preostali poslanski sedeži pa bodo najverjetneje pripadli NSi, Levici in Desusu. Udeležba bo najverjetneje okoli 31-odstotna.

Kot napovedujejo, so štirje poslanski mandati zagotovo oddani – dva bo dobila skupna lista SDS in SLS, ki naj bi prejela 25 odstotkov glasov, po enega pa listi LMŠ in SD. LMŠ bo pri tem prejela 15,2 odstotka glasov, SD pa 14,9 odstotka. Za ostala štiri poslanska mesta je razplet manj gotov, najbolj verjetno pa bosta po en sedež dobili NSi z 9,2-odstotno podporo in Levica z 8,7 odstotka glasov ter še tretji sedež skupna lista SDS in SLS. Za zadnji sedež se borijo Desus (prejel naj bi 7,3 odstotka glasov), SD in LMŠ, pri čemer je bolj verjetno, da ga bo dobil Desus.
 
Preberite še:

Nenavaden naval: slovenski volivci resno vzeli evropske volitve



Z vidika najširšega potenciala v igri za poslanski sedež po napovedi Valicona ostajajo tudi SAB (5,1 odstotka glasov), SNS (3,7 odstotka) ter SMC (3,5 odstotka), a je verjetnost za tak razplet manjša. Ostale stranke so brez možnosti za osvojitev poslanskega sedeža, napovedujejo.

Ker se skoraj tretjina volivcev odloča tik pred zdajci, lahko po navedbah Valicona upravičeno pričakujemo, da se utegne izid v nedeljo razlikovati od tega, kar so anketiranci navajali kot svojo izbiro v njihovi raziskavi.

Raziskavo Politikon-EP je Valicon izvedel v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si, ki je največji spletni panel anketirancev v Sloveniji. Anketo so izvedli med 21. in 24. majem, v njej pa je sodelovalo 3.028 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije