Vizionarski slikar tretjega tisočletja

Rajko Ferk slika in združuje svetovne umetnike. Likovna kolonija na ogled v Radencih.
Fotografija: Rajko Ferk
Odpri galerijo
Rajko Ferk

V veliki galeriji Občine Radenci so odprli likovno razstavo uglednega mariborskega slikarja, galerista, aforista in dobrodelneža Rajka Ferka. Razstava edinega Slovenca, ki je sprejet v mednarodno organizacijo ICDJ s sedežem v Rimu, bo na ogled vse do pomladi in vsi ljubitelji likovnih del imajo priložnost, da občudujejo njegovih 19 slik velikega formata, nastalih predvsem v akrilu na platnu z gradbenimi lopaticami.
Pred dvema desetletjema si je uresničil željo in se lotil likovnega ustvarjanja.
Pred dvema desetletjema si je uresničil željo in se lotil likovnega ustvarjanja.

Ferk je še posebno ponosen na svojo dobrodelnost in organizacijo mednarodnih likovnih kolonij, saj je lani pripravil že 20. Duplek Art 10. Na dozdajšnjih kolonijah je sodelovalo veliko umetnikov iz 17 držav, on pa je dela predstavljal že na več kot 300 razstavah v Sloveniji in tujini.

Prvo je Ferk pripravil prav v Radencih, in sicer v Galeriji Boni pred devetimi leti. »V tem času sem imel več kot 300 likovnih razstav. V kavarni hotela Betnava sem vodil galerijo osem let in vsak mesec prirejal nova odprtja, v prostorih Občine Radenci pa sem prvo razstavo postavil septembra lani.
Prišli so prijatelji in ljubitelji umetnosti. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Prišli so prijatelji in ljubitelji umetnosti. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Tokrat v čudoviti občinski stavbi razstavljam likovna dela večjega formata. Slikam z akrilnimi barvami na platno z gradbenimi in slikarskimi lopaticami, tako da deloma nanešeno barvo odstranjujem s špohtli. Tako nastane prosojnost na mestih, kjer je nanos tanjši ob svetlobi izza likovnega dela. To se je lepo videlo v stekleni avli, ko je svetloba pronicala skozi sliko,« nam je razložil umetnik, ki je bil vesel snidenja s prijatelji in prijateljicami iz Radencev in širše okolice.
 

Za čopič prijel leta 2001


Dejal je tudi, da je že začel z aktivnostmi organizacije mednarodne likovne kolonije Duplek art 11, ki bo potekala od 4. do 7. junija 2020. »Umetniki prihajajo iz Nepala, Kube, Rusije, Japonske, Turčije, Bolgarije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Švice, Avstrije, Nemčije, Slovaške, Češke, Ukrajine, Poljske, Črne gore, Severne Makedonije, Tunizije, Čila, Katarja, Indije in Slovenije. Veliko je takšnih, ki si želijo tudi v prihodnje sodelovati z nami, a jim ničesar ne moremo obljubiti, ker je vse povezano s financami. Trideset odstotkov sofinancira občina Duplek, vsa preostala sredstva pa zberem s podporniki likovne kulture.«


Ferk je leta 2001 prijel za čopič in začelo se je, najprej z mariborskimi vedutami – rotring in akvarel. Po priporočilu akademske slikarke, umetnostne zgodovinarke in senatorke Sille Campanini je bil sprejet v mednarodno organizacijo ICDJ (International Council For Diplomacy and Justice) s sedežem v Rimu in je tako edini Slovenec v tej organizaciji.

Njegov slikarski potencial je prepoznal tudi prof. ​Domeniko Alfredo Pasolino, vodja oddelka za varstvo kulturne, zgodovinske in umetniške dediščine človeštva, mednarodni zgodovinski kritik starodavne in sodobne umetnosti, raziskovalec, minister političnega sekretariata in veleposlanik pri ICDJ. Napisal je odlično kritiko in Ferka imenoval za vizionarskega slikarja tretjega tisočletja ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije