ODBORI

VIDEO: Tonin: Koalicija in Levica popustili

Jabolko spora je bil status poslanske skupine Levice.
Fotografija: Matej Tonin. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Matej Tonin. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Večino v komisijah za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb bodo imele SDS, NSi in SNS, je sporočil predsednik DZ Matej Tonin. Na pobudo predsednika Tonina se bodo opoldne vodje poslanskih skupin sestali na posvetu o sestavi delovnih teles DZ. V preteklih dneh se je pojavilo vprašanje o statusu poslanske skupine Levica, ki je s peterico strank bodoče koalicije parafirala sporazum o sodelovanju. Tonin in tudi zakonodajnopravna služba DZ jo zato uvrščajo med koalicijske stranke, medtem ko v Levici menijo, da so del opozicije. 

Tonin je pojasnil, da je parlamentarna zakonodajnopravna služba tudi na današnjem delovnem posvetu pojasnila razloge, zakaj je treba Levico obravnavati kot koalicijsko poslansko skupino, kar so zagovarjali tudi v SDS, NSi in SNS. A v koaliciji in Levici tega niso želeli sprejeti, velikost in tudi sestavo komisij za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb, v katerih ima po poslovniku večino opozicija, pa so želeli »nastaviti tako, da bi bila Levica jeziček na tehtnici«, je pojasnil Tonin. Temu pa so se po njegovih besedah uprli vodje poslanskih skupin SDS, NSi in SNS ter napovedali, da v primeru vztrajanja pri takšni sestavi sami v te nadzorne komisije ne bodo imenovali svojih članov.

Sledila je prekinitev, kjer je »koalicija popustila in so se odločili, da bodo vendarle sprejeli tolmačenje zakonodajnopravne službe in bo sestava obeh komisij takšna, da ima opozicija sama večino in da Levica ni jeziček na tehtnici,« je dejal Tonin.

 
 
Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je po današnjem posvetu o razrezu delovnih teles DZ pojasnil, da je koalicija poskušala na neki način iti naproti SDS, NSi in SNS ter jim brez Levice podeliti večino v dveh nadzornih komisijah. »To pa še daleč ne pomeni, da je desnica edina opozicija,« je poudaril v izjavi za medije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije