ZNANSTVENA PISMENOST

V Velenju prvo gnezdo sodobne znanosti

Vzorčno mesto je namenjeno dvigovanju znanstvene pismenosti.
Fotografija: Otroci so navdušeni.
Odpri galerijo
Otroci so navdušeni.

VELENJE – Slovenija je v Velenju prvič (morda tudi v zgodovini Evrope) dobila Vzorčno mesto, v katerem lahko vsi z raziskovalno žilico ustvarjajo in širijo svoja obzorja. Vzorčno mesto si želi pri obiskovalcih spodbuditi radovednost in jim prek raznolikih interaktivnih orodij omogočiti lastno izkušnjo stika s sodobno ustvarjalnostjo in znanostjo. Na odprtju sta prisotne nagovorila župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger. Projekt sta idejno in strokovno predstavila Erik Kapfer, kreativec s področja vizualizacij in interaktivnih pametnih tehnologij, ter Miha Cojhter, strokovnjak za virtualne komunikacije in nove metode izobraževanja. Sledilo je slavnostno odprtje, ki ga je v duhu eksperimentalne znanosti vodil igralec Marko Mandić, program pa je popestril rap trio Pattern z raperjema Brunom Šoncem in Igorjem Kuno ter virtualnim Nikolo Teslo.

V Vzorčnem mestu bodo obiskovalci lahko delali poskuse tipa naredi sam in se udeleževali programov strokovnega razvoja. Odkrivali bodo interaktivne učne postavitve, letos se bodo zamenjale teme robolektrika, 10.000 milj in vojne sveta. V Ulici virtualne resničnosti bodo lahko izkusili virtualno resničnost in skozi simulacije spoznali različna delovna okolja, kot so pisarna, rudnik, pekarna in laboratorij. V transmedijskem kotičku bo predvajan program Znanstvene TV za otroke in mlade, poudarek bo na pripovedovanju zgodb skozi številne medije, digitalni pismenosti in varni uporabi spletnih družbenih omrežij. V digitalnem laboratoriju se bodo obiskovalci lahko preizkusili v programiranju, razvijali pametne rešitve in celo izdelali prototipe zamisli. Interaktivna soba pobega je namenjena novi metodi preverjanja znanja, ki ga bodo obiskovalci pridobili v tem projektu, ki je velenjsko občino stal več kot 100.000 evrov, ponudila pa bo prehode med resničnim in virtualnim svetom. Celoten notranji kampus dogajanja je prevzela ekipa andragoškega zavoda Ljudske univerze Velenje, ki je znana po veliki fleksibilnosti ter projektih prilagajanja potreb brezposelnim, starejšim ter mlajšim nadpovprečno nadarjenim.
Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje letno organizira več kot 380 različnih izobraževalnih programov in projektov za približno 7000 ljudi. Kot prvi v državi so za spletno izobraževalno igro prejeli nagrado Sustainable energy Europe Award in nagrado za najboljšo izobraževalno igro na Nizozemskem. Je edina izobraževalna institucija za odrasle v Evropi, ki je za mednarodne projekte prejela že tri jabolka kakovosti in trenutno sodeluje v kar 11 projektih programa Erasmus.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije