TRILATERALA

V Slovenijo prihaja skrivnostna vplivna skupina

Sprejel jih bo tudi slovenski gospodarski vrh.
Fotografija: Vplivneži se bodo zbrali in razpravljali v ljubljanskem hotelu Union. FOTO: Marko Feist, Delo
Odpri galerijo
Vplivneži se bodo zbrali in razpravljali v ljubljanskem hotelu Union. FOTO: Marko Feist, Delo

LJUBLJANA – Slovenska prestolnica bo ta konec tedna gostila letno evropsko srečanje Trilateralne komisije. Rdeča nit srečanja bo gospodarska prihodnost Evrope v luči desetletnice propada investicijske banke Lehman Brothers, s čimer se je uradno začela finančna kriza, ki je zajela ves svet.

Na srečanju, ki ga bo gostil evropski član predsedstva Trilateralne komisije Jean-Claude Trichet, tudi nekdanji predsednik Evropske centralne banke, pričakujejo več kot 200 članov in gostov. Srečanje se bo v petek začelo s Trichetovim nagovorom, goste bosta pozdravila tudi premier Marjan Šarec in slovenski član Trilaterale, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Na sprejemu bo goste sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Člani Trilaterale, teh je 390, se srečujejo enkrat letno, na srečanju pa bodo med drugim govorili o temah, kot sta migrantska kriza in čezmejno sodelovanje, ki je zastalo iz strahu pred morebitnimi globalnimi trgovinskimi vojnami.

Trilaterala je zasebna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1973 na pobudo lani umrlega ameriškega milijarderja Davida Rockefellerja, ki ni bil zadovoljen, da skupina v svoja srečanja ni želela vključiti Japonske. Skupina je, podobno kot skrivnostna Bildebergova skupina, v središču številnih teorij zarote. Med drugim so jo obtožili, da je pomagala organizirati teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001, da bi to sprožilo novo svetovno ureditev.

Slovenija je članica Trilaterale od leta 1998, ko je član postal Marko Voljč, takratni predsednik uprave NLB. Voljč je bil član Trilaterale do leta 2017, ko je predsedstvo Trilaterale za njegovega naslednika izbralo Bobinca, ki je hkrati postal tudi član izvršnega odbora Trilaterale.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije