MARIBORSKO LETALIŠČE

V vsem letu z letališča poletelo manj kot tri tisoč potnikov

Pridelali so dobra dva milijona evrov izgube.
Fotografija: Mariborsko letališče. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Mariborsko letališče. FOTO: Tadej Regent, Delo

MARIBOR – Družba Aerodrom Maribor, prek katere bodo kitajski lastniki le še mesec dni upravljali mariborsko letališče, je lani pridelala 2,2 milijona evrov izgube, ob tem ko ji je uspelo skupaj ustvariti vsega 810.000 evrov prihodkov. Ti so bili sicer za okoli 100.000 evrov večji kot leto prej, a vseeno premajhni za pokrivanje najemnine.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja, ki je v lasti družbe SHS Aviation, objavljenega na spletni strani Ajpesa, so od skupnih poslovnih prihodkov nekaj manj kot 560.000 evrov ustvarili iz opravljanja javne službe, torej od letaliških storitev, preostalih nekaj več kot 250.000 evrov pa iz drugih pridobitnih dejavnosti.

Skupaj so lani našteli manj kot 2700 potnikov, od tega 1174 na čarterskih letih in 1171 na redni liniji medtem že propadle družbe VLM Airlines v München in Antwerpen. Na področju tovornega prometa so lani zabeležili 234 ton tovora.

Kitajci odhajajo

Kot je znano, je družba oziroma njeni kitajski lastniki v začetku letošnjega leta enostransko odpovedala najemno pogodbo, ki se po polletnem odpovednem roku izteče 15. julija. Nadaljevanje sodelovanja naj bi pogojevali s predlogom, da namesto njihovega plačila najemnine v višini 100.000 evrov mesečno država njim do spremembe državnega prostorskega načrta za podaljšanje letališke steze plačuje za upravljaje letališča.

V roke DRI

Ministrstvo za infrastrukturo na tako pobudo, niti na predhodno prošnjo za državno pomoč, ni pristalo in je nedavno odločilo, da upravljanje mariborskega letališča začasno preda v roke Družbi za upravljanje investicij (DRI). Taka rešitev je po oceni ministrice Alenke Bratušek edina zakonita možnost, da letališče še naprej obratuje, hkrati pa se država izogne vračanju evropskih sredstev, ki jih je prejela za gradnjo novega potniškega terminala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije