PARLAMETER

To so poslanci, ki v parlamentu dobesedno molčijo

Končuje se mandat 7. sklica parlamenta, statistika Parlametra pa pokaže marsikaj. 
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – V šoli bi rekli, da so pridni. Prisotnost je cenjena, aktivna udeležba tudi. Kaj pa pri predstavnikih slovenskega ljudstva v mandatu, ki se počasi zaključuje? Statistika pove marsikaj. Nekateri radi govorijo, drugi malo manj. Eni so redno na sejah, drugi le redko.

Tako je med najbolj zagnanimi, ki opravlja svojo nalogo predstavnika ljudstva, Julijana Bizjak Mlakar, ki se je morala odpovedati ministrskemu stolčku (september 2014 do 25. april 2016) in spet kot poslanka Desusa zakorakala v parlament.

Milijon besed je blizu

Rekorder po številu izgovorjenih besed je z veliko prednostjo v tem mandatu državnega zbora Jožef Horvat– izgovoril jih kar 944.245! Povprečno so jih sicer poslanci in poslanke izgovorili 257.363. In kaj je največkrat izgovoril poslanec SDS s tretjim mandatom poslanca? E-vročanje!

Evtanazija priljubljena pri Janiju

Seja poslancev kluba 90 v parlamentu FOTO: Roman Šipić, Delo
Seja poslancev kluba 90 v parlamentu FOTO: Roman Šipić, Delo

S povprečno štirimi govori na sejo državnega zbora in 'evtanazijo' kot največkrat izgovorjeno besedo na drugem mestu Horvatu sledi poslanec SMC, nekdanji član zavezništva Alenke Bratušek in Pozitivne Slovenije, Jani Möderndorfer. Ni pa prišel do številke 900.000. Na repu razpredelnice so se znašli sami poslanci SMC, zadnji sta Teja Ljubič in Vlasta Počkaj, ki pa v državnem zboru nista ves mandat, saj sta prišli v parlament kot nadomestni poslanki. Manj kot 15.000 izgovorjenih besed v skoraj štiriletnem imata poslanca SMC Dušan Radič in Ivan Prelog, ki tudi nimata osebnih profilov na facebooku ali twitterju.

Največ vprašanj iz SDS

Na 57. rednih sejah državnega zbora v mandatu od leta 2014 je o vprašanjih največkrat glasoval Simon Zajc, ki je bil po podatkih Parlametra prisoten skoraj vedno (97,7). Poslansko povprečje je sicer 80.  Med najmanj aktivnimi v DZ so poslanci SDS, prvak stranke Janez Janša je pristal pri številki 69.

Prvi trije z največ poslanskimi vprašanji so možje iz opozicije: Vinko Gorenak (SDS, 423), Franc Trček (ZL, 355), Andrej Čuš (prej SDS, zdaj nepovezani poslanec, 349).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije