PUSTNE NORČIJE

Ta grdi bodo strašili, ta lepi plesali

Člani fantovščine v Drežniških Ravnah in okoliških vaseh bodo med prvimi, ki bodo to soboto, 23. februarja, začeli letošnje pustne norčije.
Fotografija: Ta grdi iz Drežniških Raven Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Ta grdi iz Drežniških Raven Fotografije: Primož Hieng

V krajih pod mogočno južno steno Krna je pustna tradicija že stara, a šemljenje v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih moramo razlikovati od tistega, ki ga uprizarjajo fantje v sosednji Drežnici. Druščina ali fantovščina Ravenski pustovi pripravlja pustovanje en teden pred pustno soboto, tako so se dogovorili z drežniško fantovščino.

Druščino sestavljajo neporočeni polnoletni fantje oziroma tisti, ki bodo postali polnoletni v prihajajočem letu. Število članov se spreminja, saj v druščino vsako leto sprejemajo nove, iz nje pa denimo izstopi tisti, ki se poroči. Novince sprejmejo zadnjo soboto v decembru ali en teden prej, če je zadnja sobota na silvestrovo.


Na pustni dan se fantje že pred sedmo zjutraj zberejo v prostorih druščine, kjer hranijo pustno opremo, in se skupaj našemijo. Najprej se odpravijo v Magozd, pred kosilom pa obiščejo še bližnjo vasico Jezerca.

Ta lepi v sprevodu
Ta lepi v sprevodu
Sprevod sestavljajo pustni šemski liki, ki so razdeljeni v tri skupine. V prvi, sprevodu ta lepih, je devet likov; na čelu je vodja, tisti, ki vozi in poveljuje pustnemu šemskemu sprevodu in sprevodu ta lepih. Za njim hodita harmonikar in bobnar. Sledita jim dva para, v vsakem sta ta lep in ta lepa, ki predstavljata ženina in nevesto. Za like ta lepih izberejo fante, ki so dobri plesalci. Ta star in ta stara, mati in oče vseh pustov, po hišah sprejemata darove.

V drugi skupini so komični liki, ki ponazarjajo različne poklice, njihova naloga pa je predvsem zabavati gledalce. Med maskami se pojavlja nosač ta slamnatega. Ima leseno masko, ki je podobna maski ta grdega, le da je brez rogov. Na hrbtu ima krošnje, to je izraz za lesen stol, in na njih nosi lutko, ta slamnatega ali pusta, ki ga pred pustnim pogrebom ustrelijo.

V skupino ta grdih spadajo hudič, smrt, korpar in ta grdi. Praviloma ne vstopajo v hiše, temveč po vaseh lovijo otroke, zato se vanje našemijo fantje, ki hitro tečejo, ali pa se v ta grde oblečejo novinci. Korpar ima na hrbtu korpo ali koš, poln pepela, prekrit je z odejo in zvezan z debelo vrvjo.

V rokah držijo nogavice in jih sproti polnijo s pepelom.
V rokah držijo nogavice in jih sproti polnijo s pepelom.
Ta grdi je najbolj prepoznaven in specifičen lik ravenskega pusta. Po navadi je v ta grde našemljenih pet fantov. Nosijo hlače s pisanimi trakovi iz blaga, črtaste srajce s krajšimi rokavi in ovčje kožuhe, roke pa imajo pobarvane s sajami. Obuti so v visoke čevlje, včasih so nosili cokle. Za pasom imajo spredaj z debelo vrvjo privezane stare hlače oziroma ženske nogavice, zadaj pa zvonce. V rokah držijo nogavice, ki jih sproti polnijo s pepelom in z njimi tepejo otroke. Mask ne izdelujejo fantje sami, v Drežnici pa je pravilo, da si jih morajo člani fantovščine izrezljati sami.

Na trgu v Drežniških Ravnah se med tretjo in četrto uro začne glavno pustno dogajanje v obliki igrane predstave. Ko se ura bliža sedmi zvečer, se pustni šemski sprevod še zadnjič sprehodi po trgu, nato pa se odpravi do sedeža društva. Do sedmih morajo pustovi sneti maske, saj jih smejo nositi le od sedmih zjutraj do avemarije. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije