NESREČA NE POČIVA

Štirje poškodovani rudarji iz Premogovnika Velenje že v domači oskrbi

Dva ostajata na zdravljenju v celjski bolnišnici.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images

VELENJE – Štirje rudarji Premogovnika Velenje, ki so bili v ponedeljek zvečer poškodovani v stebrnem udaru, so bili odpuščeni iz bolnišnice in so že v domači oskrbi, so danes povedali v premogovniku. Dva rudarja ostajata na zdravljenju v celjski bolnišnici. Nihče od poškodovanih sicer ni bil v smrtni nevarnosti.

Do stebrnega udara je prišlo pri izdelavi odvozne proge nekaj manj kot 500 metrov pod površino zemlje. O dogodku je bil takoj obveščen republiški rudarski inšpektor, ki je že obiskal kraj nesreče. Podrobna preiskava vzrokov dogodka še poteka.

Trend zmanjševanja nesreč

Kot so še navedli v premogovniku, sta varstvo in zdravje pri delu med njihovimi ključnimi strateškimi cilji, zato preprečevanju nezgod posvečajo veliko pozornosti. Dolgoročni trendi kažejo, da se število nesreč pri delu v premogovniku vztrajno zmanjšuje. Če so še pred 20 leti imeli več kot tisoč nezgod na leto, se je ta številka v zadnjih letih spustila krepko pod sto. V letu 2017 se je tako zgodilo 86 nezgod lažjega značaja, so zapisali.

Peti od leta 2010

Vsako nezgodo obžalujejo in se s številnimi ukrepi trudijo, da bi jih še zmanjšali. »Razumeti pa je treba, da se delo rudarjev še vedno odvija v posebnih delovnih pogojih in da se nekaterih dogodkov kljub najsodobnejši tehnologiji in opremi žal ne da predvideti vnaprej,« so dodali v Premogovniku Velenje.

Stebrni udar je hipna sprostitev napetosti v hribini, ki je lokalno omejena, in je dogodek, ki se v rudnikih občasno zgodi. Ponedeljkov stebrni udar v Premogovniku Velenje je bil že peti od leta 2010.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije