STAVKA

Starši besni, učiteljica odgovarja

Učitelji res delajo (pre)malo?
Fotografija: Šole so zaprle svoja vrata. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Šole so zaprle svoja vrata. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Šolniki po mesecu dni ponovno stavkajo. Mnenja o tem, ali upravičeno ali ne, so deljena. Na nas se je obrnila bralka Svetlana z vprašanjem, zakaj učitelji opravljajo delovne obveznosti doma: »Naj jo opravijo v šoli, kot jo morajo ljudje na drugih delovnih mestih.«

Delovna obveznost učitelja v okviru polnega delovnega časa (40 ur tedensko) obsega tedensko učno obveznost, določeno z zakonom, pripravo na pouk, popravljanje in ocenjevanje izdelkov ter drugo delo, potrebno za uresničitev izobraževalnega programa šolskega leta. Obseg tedenske učne obveznosti znotraj polnega delovnega časa določa Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v členih od 120. do 123., odgovarjajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).
 
Šole so tako kot vsi delodajalci dolžne, skladno z določbami zakona, ki ureja evidence na področju dela, voditi tudi evidenco o izrabi delovnega časa, ki daje podatek tudi o opravljenih delovnih urah.

»Vemo, kaj mora biti narejeno«

»Pri nas učitelji večinoma ne bi imeli sploh kje delati teh 'dodatnih' obveznosti, ker nimamo svojih pisarn/kabinetov, še vsak svojega kotička ali mize ne, in so stvari, za katere res potrebuješ mir, v razredih pa popoldne poteka varstvo ali kakšne druge dejavnosti. Tako je pač najidealnejše delo zvečer doma. Vemo pa, kaj mora biti narejeno in do kdaj in pač je,« pravi učiteljica na waldorfski osnovni šoli s petletnimi izkušnjami. »Seveda takrat, ko delaš več ur, tega nihče ne vidi: mi za vsako spričevalo porabimo ogromno časa, imamo polno nastopov in predstav ter na naši šoli vsak četrtek konference …  Ko enkrat delaš kot učitelj in delaš res s srcem, vseskozi razmišljaš o šoli, o učencih, o tem, kaj bi še lahko naredil, kako bi kakemu učencu pomagal. To ni poklic, ki ga lahko odklopiš, vsaj jaz ga ne morem.«

Malice niso zastonj

»Zakaj imajo zaposleni plačano malico na plačilni listi, pa vsi učitelji jedo malico in kosilo v šoli in si celo domov nesejo kosilo za celotno družino,« se je še hudovala naša bralka. Učitelji imajo skladno z določbami KPVIZ (kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja) tako kot drugi zaposleni pravico do regresa za prehrano. Malica, ki jo dobijo v šoli učenci, za učitelje ni brezplačna, pojasnjujejo na ministrstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije