EVROPSKE VOLITVE

Slovenija izbirala osem evropskih poslancev, bilo je 33 prijav o domnevnih kršitvah

V Sloveniji je okoli 1,6 milijona volivcev glas lahko oddalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča.
Fotografija: Letošnje predčasne volitve FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Letošnje predčasne volitve FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – V večini držav EU, tudi v Sloveniji, so danes potekale volitve 751 poslancev Evropskega parlamenta. V Sloveniji, kjer bodo volivci izbirali osem evropskih poslancev, so bila volišča odprta od 7. do 19. ure. Izidi glasovanja bodo znani po 23. uri, ko se bodo v EU zaprla še zadnja volišča.

Evropske volitve, na katerih ima pravico glasovanja skoraj 430 milijonov volivcev, so se začele v četrtek, ko so glasovali v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, v petek so volili na Irskem in Češkem, v soboto pa v Latviji, na Malti in na Slovaškem. V vseh drugih državah so na volišča odšli danes.

1,6 milijona volivcev

V Sloveniji bo okoli 1,6 milijona volivcev glas lahko oddalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Volivci bodo za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Glasuje se tako, da volivec obkroži zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Katerim kandidatom je uspelo prepričati volivce, bo znano po 23. uri, ko se bodo kot zadnja v EU zaprla volišča v Italiji. Po 23. uri bodo v Bruslju objavili tudi prvo projekcijo sestave novega Evropskega parlamenta.

Dogajanje na evropskih voliščih spremljamo v živo:

19.35 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do zaprtja volišč za evropske volitve prejela 33 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 20 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, inšpektorat za notranje zadeve pa obravnava 13 zadev, za katere obstaja sum o kršitvi volilnega molka.

18:00 Na današnjih volitvah slovenskih poslancev za Evropski parlament je do 16. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 312.159 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 18,31 odstotka vseh volilnih upravičencev, je navedel namestnik predsednika Državne volilne komisije Peter Golob.

16.30 Pestro je tudi pri sosedih. Avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki ga v ponedeljek čaka glasovanje parlamenta o nezaupnici, izgublja upanje. Ob današnji oddaji glasu za evropske volitve je po poročanju časnika Kronen Zeitung izrazil pričakovanje, da bo v ponedeljek poražen. »Rdeči in modri bodo skupaj glasovali za to,« je dejal.

15.00 V Sloveniji tako kot v večini držav EU potekajo volitve 751 poslancev Evropskega parlamenta. Volišča se bodo zaprla ob 19. uri, do 11. ure je bila volilna udeležba 8,85-odstotna.

14.14 Udeležba na današnjih volitvah v Evropski parlament je bila v številnih državah do poldneva višja kot na zadnjih volitvah pred petimi leti. To po zaenkrat dosegljivih podatkih še posebej velja za Francijo, Romunijo in Madžarsko. Na volitvah pred petimi leti je bila najnižja volilna udeležba na Slovaškem. Takrat je odšlo na volišča le 13 odstotkov volilnih upravičencev, letos pa je bila po neuradnih ocenah medijev in političnih stranko 20-odstotna volilna udeležba.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije