Skoraj ni več dvoma, da se bo koronavirus pojavil tudi v Sloveniji

Minister za zdravje zatrdil, da pri nas ta trenutek ni nihče okužen.
Fotografija: Sprva so simptomi okužbe podobni gripi ali pljučnici. Brez laboratorijskega testiranja je nemogoče določiti, ali gre za okužbo z njim ali drugim virusom. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Sprva so simptomi okužbe podobni gripi ali pljučnici. Brez laboratorijskega testiranja je nemogoče določiti, ali gre za okužbo z njim ali drugim virusom. FOTO: Getty Images

Ministrstvo za zdravje je javnosti predstavilo zadnje informacije o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom pri nas. 
 

V Sloveniji ta trenutek ni nihče okužen


Tako je minister za zdravje Aleš Šabeder povedal, da na ministrstvu v zadnjih dneh redno spremljajo situacijo v zvezi s širjenjem koronavirusa v sosednjih državah, in zatrdil, da v Sloveniji ta trenutek ni nihče okužen s koronavirusom. Kot je dodal, jih skrbijo zlasti razmere v sosednji Italiji.

 

Vlada jutri sklicala sejo sekretariata za nacionalno varnost


Kot je še dejal minister, ne želi, da koronavirus postane politična tema. »Gre za resno situacijo, ki se dogaja ne samo v Evropi, ampak tudi drugje po svetu,« je povedal. Dodal je, da se je po uradnih podatkih italijanskih oblasti v Italiji z virusom okužilo 124 ljudi. Italijanski mediji sicer poročajo že o več kot 150 primerih okužb, umrli pa so trije ljudje.

Šabeder je še potrdil, da bo vlada v ponedeljek sklicala sejo sekretariata za nacionalno varnost. Če bo treba, bodo sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo podlaga za nadaljnje delo vlade. Državljanke in državljane pa je pozval, naj spremljajo medije ter spletne strani ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in zunanjega ministrstva.
 

Skoraj ni več dvoma, da se bo koronavirus pojavil tudi v Sloveniji


»Panika in strah nista potreba, hkrati pa več ne dvomimo, da se bo virus pojavil tudi pri nas,« je ob tem opozorila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Dodala je še, da trenutno pri nikomer ne obstaja sum okužbe.

Preberite šeIzredne razmere na meji s Slovenijo, Šarec miri: Brez politizacije in panike​
Zaradi virusa odpovedali beneški karneval, zaprte tudi šole (FOTO)​
Ministrstvo Slovencem svetuje previdnost pri vračanju domov

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zagotovila, da se vsi štirje Slovenci z ladje Diamond Princess, ki so se vrnili v Slovenijo, dobro počutijo, prav tako Slovenca, ki sta zaradi okužbe hospitalizirana na Japonskem.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je spomnila, da se končuje prvi del počitnic, ki so ga nekateri preživeli tudi v tujini. Vsem potnikom, ki so prispeli iz severnih italijanskih pokrajin, priporoča, naj se opazujejo in v primeru temperature nad 38 stopinj, kašlja in težjega dihanja obvestijo svojega izbranega zdravnika ali dežurno službo. Posebni ukrepi poleg samoopazovanja za zdaj po njenih besedah niso predvideni. Vsi izvajalci na primarni zdravstveni ravni so bili z ukrepi po njenih besedah že seznanjeni. Prav tako so bolnišnice, kjer bi bili posamezni bolniki lahko hospitalizirani, pozvali, naj še enkrat preverijo svoje načrte za prilagoditev dejavnosti, ki jih tudi sproti prilagajajo situaciji.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so izdali priporočilo za preventivne ukrepe. FOTO: zaslonska slika
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so izdali priporočilo za preventivne ukrepe. FOTO: zaslonska slika

Medtem so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že izdali priporočilo za preventivne ukrepe proti virusu. Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Tako med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije