SOOČENJE

Mesec Janši: S prstom kažete na vse ostale, da bi sebe oprali krivde

Veliko soočenje potekalo na naši največji komercialni televiziji.
Fotografija: Soočenje FOTO: Mitja Urbančič Pop Tv
Odpri galerijo
Soočenje FOTO: Mitja Urbančič Pop Tv

LJUBLJANA – Voditelji sedmih najmočnejših slovenskih strank Janez Janša, Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Luka Mesec, Karl Erjavec in Matej Tonin so se zbrali v studiu Pop TV. Potekalo je prvo veliko soočenje na tej komercialni televiziji.

Kako rešiti težave otroške kardiologije? 

Soočenje so začeli s težavami s program srčne kirurgije na ljubljanskem UKC, ki je tik pred razpadom, razmere pa se rešujejo s tujimi zdravniki. Cerar je ob tem povedal, da je ministrico Kolar Celarčevo tako dolgo podpiral zato, ker je uresničila dve tretjini reform v zdravstvu. Židan je povedal, da v SD še vedno ne vedo, ali je bilo prav, da so ministrico dvakrat podprli, in da teh težav brez ustreznih finančnih sredstev ne bi mogla rešiti nobena vlada. Erjavec je spomnil na ministra Gantarja, ki je bil prvi, ki je opozoril, da je treba na tem področju nekaj narediti.

»Situacija je resna, a verjamem, da bodo pristojni poskrbeli za to, da ti otroci ne bodo umirali,« pravi Janša. Šarec pa meni, da je treba presekati stvari in da je čas za novo generacijo. »Otroška srčna kirurgija je problem vodenja! Gospod Šabeder je takoj, ko je prišel, povedal, kaj je narobe, in začel delati. In politika bo zdaj največ naredila, če ga bo pustila, da dela. Sveti zavodov pa so problem in tam je treba spremeniti stvari!« Tonin je glede tega mnenja, da moramo čim prej priti do ustreznega srčnega inštituta za otroke.
Soočenje na Pop TV. FOTO: Pop TV
Soočenje na Pop TV. FOTO: Pop TV


S premalo denarja za zdravstvo tudi najboljši zdravniki ne morejo narediti ničesar, je opozoril Židan. Erjavec je prikimal, da zdravstvu namenjamo premalo denarja. 
.@JJansaSDS: Če bomo mi vodili vlado, bo #2tir grajen za realno ceno in brez obvodnih podjetij. #soocenje #volitve2018 pic.twitter.com/Q5Vz6YVlWz
— Peter Šuhel (@PeterSuhel) 21 May 2018

Ta razprava samo kaže, da politika ni pripravljena stopiti na prste nobenemu lobiju, je dejal Mesec in naštel tri ukrepe, ki jih Levica predvideva. Treba je zagotoviti več denarja, onemogočiti profitabilne popoldanske dejavnosti zdravnikov in ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarobanje.

Kdo je kriv za bančno luknjo in za pranje denarja v NLB in NKBM?

Cerar je poudaril, da je bančna luknja nastajala že od 2004 naprej in da je zdaj najpomembneje, da to zdaj sanirajo. Dodal je, da je v času njegovega mandata potekalo več preiskav v bankah. Janša je nadaljeval, da v njegovem mandatu kritičnih situacij v bankah ni bilo. Židan se je strinjal s Cerarjem, da morajo biti odgovorne osebe obsojene. DeSUS ima po besedah Erjavca odličen predlog, in sicer da ne bodo vpleteni nikdar več opravljali funkcije v državnih podjetjih, saj dvomi, da bodo velike ribe obsojene.

Sporni kredit stranke SDS

Janša se je moral soočiti tudi z vprašanji o spornih kreditih, ki jih je stranka SDS vzela od Dijana Đuđić. Poudaril je, da preiskovalna komisija ni ugotovila nič konkretnega in da je bila ustanovljena zato, da bi se nekoliko zakrilo ugotovitve Logarjeve (član stranke SDS) komisije.
Soočenje FOTO: Pop Tv
Soočenje FOTO: Pop Tv

Janša je dodal, da zdaj, če bi lahko zavrteli časovni stroj, tega kredita ne bi najeli. Poudaril pa je, da vsekakor ne gre enačiti 150.000 evrov, ki so jih nemudoma vrnili, ko je na spornost opozorilo Računsko sodišče, in nekaj milijard velike bančne luknje. Mesec je ob tem Janši namenil obtožbo: S prstom kažete na vse ostale, da bi sebe oprali krivde.

Se v Sloveniji sploh še splača delati?
 

Cerar je dejal, da se je v njihovem mandatu na novo zaposlilo 60.000 ljudi, torej se še splača delati. Med gospodarstvom in socialo moramo ohranjati ravnovesje, je prepričan. Zahvalil se je vsem gospodarstvenikom za rast in zaposlitve. Židan je izpostavil, da je težava v tem, da je povprečna plača prenizka. Tudi Šarec mu je prikimal, da gre za predvolilno potezo. Cerar je odvrnil, da to ni res, in da bodo s pomočjo ljudem poskusili nadaljevati po volitvah. Tudi Erjavec je pripomnil, da ni problem v previsoki socialni pomoči, pač pa v prenizkih plačah. Janša pa: »Hvaljenje z visoko gospodarsko rastjo je za vsako vlado nevarno, če gre polovica za tisto, kar smo že zapravili!«



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije